Mint aki golyót kapott, úgy vágta hanyatt az evező Oxford–Cambridge-en

2014.04.07. 13:30

Az Oxford–Cambridge-evezősversenyen óriási különbséggel veszített a Cambridge, megalázó, 11 hajóhosszal. A két egyetemi csapat között meg is volt a sebességkülönbség, de egy versenybaleset bizonyult döntőnek.

A két evezősnyolcas a négymérföldes táv elején még együtt, egymáshoz közel haladt. A hagyományos evezősversenyekkel ellentétben itt nem kimért pályán mennek a csónakok. A Temze kanyarjai és áramlatai is rengeteg előnyt adhatnak, így a kormányzásnak és a helyezkedésnek is óriási szerepe van.

The Boat Race 2014 Cambridge Clash Fail Accident

A balesetet éppen ez okozta, a két hajó túl közel ment egymáshoz, és összeakadtak a lapátok, a cambride-i Luke Juckettet előbb hanyatt vágta, aztán majdnem kirepítette a hajóból, amikor hirtelen lestoppolták evezőjét. Mire összeszedte magát, öt-hat húzásból ki is esett, ez éppen elég volt az Oxfordnak, hogy elhúzzon. A Cambridge ezután már képtelen volt felzárkózni.

A vesztes csapat próbált óvni, hogy az Oxford manővere miatt kerültek hátrányba, de a verseny főbírója elutasította őket. Luckett nem csinált túl nagy ügyet balesetéből, azt mondta, ez a verseny része, az ilyen helyzetekre is készülnek egész évben, de most szerencsétlenül jöttek ki belőle.

A két egyetem most versenyzett 160-adszor egymás ellen. Az Oxford 78 győzelemnél jár, a Cambridge-nek 81 van, és egyszer döntetlent is hirdettek.