Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Zárassuk ki, vegyük el, büntessük!

2014.04.11. 09:06 Módosítva: 2014.04.11. 09:08
A FIFA két tűz közé került, az amerikaiak orosz vb-t vennének el, az oroszok kizárnák Amerikát a mostani tornáról. A szervezet széttárja a karját.

Hidegháborús hangulathoz hasonló üzengetés alakult ki az elmúlt hetekben sportvilágban is, több amerikai tisztviselő ment neki az oroszoknak a Krím megszállása miatt. A nagyobb nemzetközi szervezetekre is igyekeznek nyomást gyakorolni, hogy szankcionálják Oroszországot. 

Amikor néhány hete megkérdeztük a FIFA-t és az UEFA-t, lenne-e következménye a nemzetközi sorozatokban és világbajnokságon induló orosz csapatokra nézve, ha országuk katonai akcióba kezdene Ukrajnában, akkor lényegében azt a választ kaptuk a két futballszervezettől, hogy erre az esetre nincsen tervük. És különben is, ők elsősorban a futballal kapcsolatos eseményekre koncentrálnak, miközben igyekeznek szorosan együttműködni a tagszervezetekkel. 

A 2018-as vb-re épülő stadion látványterve
A 2018-as vb-re épülő stadion látványterve

Hetek óta megy az üzengetés

Aztán Dan Coats, Indiana állam republikánus szenátora nekiment a FIFA-nak, hogy a szervezetet lépésre kényszerítse az oroszokkal szemben. Olyanokról beszéltek, hogy az oroszok akcióikkal a nemzetközi jogot és a FIFA szabályait is megsértették. 

„A FIFA azt sugallja, hogy egyik tagországának botrányos viselkedése lényegtelen, mert az egésznek nincsen köze a futballhoz" – nyilatkozta szerdán a politikus, aki egy másik republikánus szentárorral, Mark Kirkkel írta meg levelét a FIFA-nak márciusban. Azt szerették volna elérni, hogy vegyék el az oroszoktól a 2018-as futball-világbajnokság rendezését.

Coats egyébként nemrég Twitterén összeállított egy tízes listát, miket kell kihagynia azok után, hogy Oroszország kitiltott több amerikai tisztségviselőt is az országból. Szibériai nyaralás, teniszmeccs Sarapovával, milyen nemet mondani az orosz elnöknek, ilyesmikkel ironizált. 

 Ezzel a FIFA-szabállyal érveltek

Ország, emberek egy csoportja és személy ellen irányuló faji, bőrszín alapú, etnikai, nemzeti, nemi, vallási és politikai diszkrimináció, vagy bármilyen kirekesztő vélemény szigorúan tiltott és felfüggesztéssel vagy kizárással büntetendő - szól a FIFA-szabályzat 3. cikkelye. 

Az oroszok nem sokáig vártak a válasszal, néhány nappal az amerikai szenátorok levele után ők is a FIFA-hoz fordultak, hogy inkább az amerikaiakat kellene kizárni a 2014-es brazil vb-ről. A két parlamenti képviselőnek indoka is volt, ők Irak, Szíria és Líbia elleni amerikai agresszióra hivatkozva kérték az amerikaiak kizárását.

Nemcsak az amerikaiaknak jutott eszükbe, hogy sportban büntessék az oroszokat, néhány hete egy ukrán parlamenti képviselő is felvetette, hogy el kell venni tőlük a 2018-as rendezést. 

Ez nem Jugoszlávia, vagy mégis?

A nemzetközi futballszervezettől a hét közepén reagált Jérôme Valcke főtitkár. A retorika nem változott, ezúttal is arra hivatkozott, hogy nincs meg a jogkörük ahhoz, hogy a futballéleten kívül eső események miatt szankcionáljanak, így egyetlen tagot sem tudnak bünteti anyaországuk tettei miatt. Megjegyezte, a FIFA barátságos viszonyok kiépítésére szeretni használni a futballt, és reméli, hogy tagországai a jogot és a nemzetközi jogot betartva cselekednek bizonyos helyzetekben. 

Az amerikai szenátorok erre reagálva Jugoszláviára hivatkoztak, őket a balkáni háború miatt zárták ki az 1992-es Európa-bajnokságról, akkor sem a pályán történt események miatt tiltottak el egy országot, indokoltak. Azon a tornán a dánok ugrottak be a jugoszlávok helyett, akik aztán meg is nyerték az Eb-t. 

Oroszország és az Egyesült Államok is ott lesz a mostani világbajnokságon is, ha mindketten továbbmennek a csoportjukból, akkor az egyenes kieséses ágon rögtön össze is kerülhetnek. Ez az amerikaiaknak lesz nehezebb, ők Ghánával, Németországgal és Portugáliával kerültek össze, az oroszok csoportja már jóval könnyebb, Belgium, Dél-Korea és Algéria ellen játszanak majd a csoportban. 

Nagyon rég vettek már el vb-rendezést

Az amerikaiak már a márciusi szocsi paralimpia előtt is kilátásba helyezték, hogy nem küldik el sportolóikat az eseményre, végül ebből nem lett semmi, az amerikai paralimpikonok még érmeket is szereztek. 

Futball-világbajnokság helyszínét legutóbb 1982-ben kellett megváltoztatni. A FIFA 1974-ben döntött úgy, hogy Kolumbiának adja az 1986-os torna rendezését, azonban a dél-amerikai ország nyolc évvel később jelezte, nincs elég pénze, hogy lebonyolítsa a tornát. Ezután kapták meg a jogot a mexikóiak, pályázott Kanada és az Egyesült Államok is. Tömeges bojkott sosem jellemezte igazán a futball vb-ket, nem valószínű, hogy ez 2018-ban történik majd meg először. 

A 2018-as vb-re épülő stadion látványterve
A 2018-as vb-re épülő stadion látványterve

A legutóbbi nagy sportesemény, melytől több ország is távol maradt, az 1984-es Los Angeles-i olimpia volt, ezt Jugoszlávia és Románia kivételével az összes szocialista tömbbe tartozó ország kihagyta.