Az ötödik helyért vív a férfi párbajtőrcsapat

2014.07.23. 12:03

Második szerdai mérkőzésén öttusos vereséget szenvedett a férfi párbajtőrcsapat a kazanyi vívó-világbajnokságon, így a folytatásban a legjobb esetben is már csak ötödik lehet.

Az Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András és Somfai Péter alkotta válogatott a negyeddöntőben az oroszokkal találkozott, akiktől a júniusi, strasbourgi Európa-bajnokságon a versenynek ugyanebben a szakaszában 45-32-re kikapott. Lehetett sejteni, hogy nehéz dolga lesz a vb-címvédő magyar együttesnek, és nemcsak a kontinensviadalon kialakult eredmény alapján, hanem azért is, mert Boczkó Gábor az idény jelentős részében vállsérülése miatt nem sokat edzett komolyan, a 39 éves Imre Géza pedig hosszú pihenőt követően csak idény közben csatlakozott a csapathoz.

A szerdai párharc egy gyors 0-0-val kezdődött, majd túlságosan könnyedén estek az orosz tusok, Rédli és Pavel Szuhov asszója során pedig egy együttes találatnál hosszas vita alakult ki. A bíró úgy ítélte meg, hogy a magyar párbajtőröző földet szúrt, noha ez - mint utóbb kiderült - a videofelvételen nem volt jól kivehető. Vagyis az asszóvezető felülbírálta a gép jelzését anélkül, hogy erre lett volna bizonyítéka. A közjáték után Rédli és Szuhov nem is vívott tovább, "lepasszívozták" a maradék időt. Öttusos magyar hátránynál következett Imre, aki idegesen vívott és simán kikapott Anton Avgyejevől, ezzel pedig tízre nőtt az oroszok előnye.

A folytatásban még nagyobbá is vált a különbség, de harmadjára Rédli elkapta a fonalat és 32-38-ra felzárkózott, majd utolsóként Somfai 38-40-nél már egészen közel került az egyenlítéshez. Szergej Hodos azonban összeszedte magát, így végül öt találattal nyertek az idén Eb-bronzérmes oroszok. A magyarok következő ellenfele az ukrán válogatott lesz.

Negyeddöntő:

Svájc-Dánia 45-37

Franciaország-Olaszország 45-36

Koreai Köztársaság-Ukrajna 45-31

Oroszország-MAGYARORSZÁG 45-40