Nyolcadik a férfi párbajtőrcsapat

2014.07.23. 14:43

A nyolcadik helyen végzett a címvédő magyar férfi párbajtőr-válogatott a kazanyi vívó-világbajnokságon. Az Imre Géza, Bockó Gábor, Rédli András, Somfai Péter összeállítású együttes a negyeddöntőben elszenvedett vereség után ráadástussal kikapott az ukránoktól, majd öt találattal a dánoktól.

Az első mérkőzésen eleinte fej fej mellett haladt a két csapat, aztán az ötödik párban három találatnyi előnyhöz jutottak a magyarok, a következő asszóban viszont ez mindjárt el is olvadt. Két egytusos ukrán győzelem jött a sorban, így Boczkó 27-29-es állásnál ment fel a pástra Anatolij Herejjel szemben. Eleinte ritkán tudta megszúrni ellenfelét, miközben nőtt a különbség (32-39), de a végén rátalált az eredményes akcióra - rárontott Herejre és egyszerű tust adott -, ennek következtében 43-43-ra egyenlített úgy, hogy 15 másodperccel a vége előtt még 37-41 volt az állás. A vívóidő lejárt, a hosszabbításban Boczkó ugyanazzal próbálkozott, ami addig bejött, de lerohanásába ezúttal beleszúrt az ukrán vívó.

A hetedik helyért a dánokkal kellett vívni, akik nagyon fel voltak dobva attól, hogy a nyolcaddöntőben legyőzték a venezuelaiakat, majd szoros mérkőzéseket vívtak a svájciakkal és az olaszokkal. A magyarok keretbe foglalták a helyosztót, az első kettő és az utolsó kettő asszót elveszítették, így hiába fordítottak az összecsapás közepén, végül vesztesen voltak kénytelenek elhagyni a pástot. A címvédő magyar válogatottnak nem sikerült ez az év, az Eb-n hetedik, a vb-n nyolcadik lett.

Udvarhelyi Gábor fegyvernemi vezetőedző szerint valahol kódolva volt egy ilyen szereplés, mint mondta: "éppen a nagy számok törvénye, az életkor és a bennünket szezon közben sújtó páratlan sérüléssorozat okán". "Ma nagyon ingadozó formát nyújtottak a srácok, mindenkinek akadt jobb és rosszabb pillanata. Rédli Andris a dánok elleni meccsig veretlen maradt, ugyanakkor egy jó Imre Gézára és Boczkó Gáborra feltétlenül szükségünk van. Visszamenőleg sem válogatnék másként, egyelőre ez a legerősebb csapatunk. Ugyanakkor újraépítkezni és építkezni kell. Többet és másként fogunk dolgozni, már alakul a fejemben a kép, de alszom rá néhányat. Szeptemberben szeretném a srácok és az elnökség elé terjeszteni" - összegzett Udvarhelyi.

Eredmények:

a 16 között:

Magyarország-Spanyolország 45-42

negyeddöntő:

Svájc-Dánia 45-37

Franciaország-Olaszország 45-36

Koreai Köztársaság-Ukrajna 45-31

Oroszország-Magyarország 45-40

az 5-8. helyért:

Ukrajna-Magyarország 44-43

a 7. helyért:

Dánia-Magyarország 45-40

elődöntő:

Koreai Köztársaság-Oroszország 45-41

Franciaország-Svájc 31-24

a 3. helyért:

Svájc-Oroszország 23-21

döntő:

Franciaország-Koreai Köztársaság 45-39

Végeredmény: 1. Franciaország (Gauthier Grumier, Ulrich Robeiri, Daniel Jerent, Jean-Michel Lucenay), 2. Koreai Köztársaság (Jung Jin Szun, Park Szang Jung, Park Kjung Du, Kveong Jung Jun), 3. Svájc (Max Heinzer, Peer Borsky, Fabian Kauter, Benjamin Steffen), ... 8. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter)