A maláj gép miatt morális kérdés, rendezhetnek-e vb-t, F1-et

2014.07.25. 08:50
A 2018-as orosz világbajnokságot és az idei Forma-1-es futamot is elvennék az oroszoktól. Egyesek szerint ez lenne a legérzékenyebb szankció a maláj gép és az ukrán konfliktus miatt.

Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatot Kelet-Ukrajnában lelőtték, a 298 áldozatot követelő tragédia pontos körülményeit máig nem tisztázták, de a szeparatistákat támogató orosz politikai vezetést máris több fronton is támadják. A történtek miatt több lehetséges szankció is felmerült, így már az orosz rendezésű nemzetközi sportesemények sincsenek biztonságban. 

Hogy rendeznek így világbajnokságot? 

Vezető német politikusok a 2018-as futball-világbajnokság miatt támadják Oroszországot, a maláj gép katasztrófája után aggódnak amiatt, hogy az ország nem lesz képes megrendezni a világ egyik legfontosabb sporteseményét négy év múlva.

Angela Merkel német kancellár pártjának egyik vezető politikusa szerint az oroszokat a gazdasági szankcióknál sokkal érzékenyebben érintené, ha elvennék tőlük a 2018-as torna rendezését.

A FIFA-nak el kell gondolkodnia azon, hogyan lehetne Oroszország megfelelő rendező, ha a légifolyosók biztonságát sem tudja garantálni

Ezt Michael Fuchs mondta. Fuchsnak persze arra is van ötlete, hogy ki ugorhatna be rendezőként: Németország vagy Franciaország. 

Egy másik CDU-s politikus, Peter Beuth szerint, ha Vlagyimir Putyin nem működik együtt a történtek kivizsgálásában, akkor elképzelhetetlen, hogy Oroszországban világbajnokság legyen.

A német futballszövetség egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Az oroszoké a következő vb
Az oroszoké a következő vb

A civil gépet az amerikai hírszerzés szerint a szeparatisták lőtték le tévedésből. A legtöbb áldozat holland volt, az ország futballszövetsége azt nyilatkozta a Guardiannak, megértik, hogy a tragédia miatt sokan ellenezik az orosz rendezést Hollandiában, de túl korai lenne még erről vitát nyitni. 

Az orosz rendezés miatt  már folyik egy FIFA-vizsgálat, a szervezet által megbízott Michael Garcia ügyvéd a pályázattal kapcsolatban felmerült korrupciós vádakat igyekszik kivizsgálni. Az orosz és a katari pályázatot övező botrányról készült jelentésnek júliusban kellett volna megjelennie, de végül őszre halasztották, a FIFA nem indokolta meg a döntést. 

Közben egyre több Ukrajnában futballozó légiós dönt úgy, hogy nem akar visszatérni az országba a konfliktus miatt. Kedden a Metaliszt Harkiv három argentin játékosa közölte, hogy nem megy vissza klubjához, korábban hat Sahtar Donyeck futballista döntött így. A Sahtar a helyzet miatt nem otthon játssza majd BL-selejtezőit és bajnoki meccseit, Lvivbe teszik át székhelyüket. 

A F1 is elúszhat

Egyre nő a nyomás a Forma-1-en és annak mindenről rendelkező urán, Bernie Ecclestone-on is,  hogy törölje az idei versenynaptárból az október 12-i Orosz Nagydíjat. Az ok ugyanaz, mint a futballnál: az orosz-ukrán konfliktus, illetve az Ukrajna fölött a szakadárok által lelőtt maláj repülőgép.

A verseny promóterei szerint minden előkészület a tervezett menetrend szerint, időben zajlik és nincs veszélyben a Szocsiban rendezendő futam, ennek ellenére a brit konzervatív politikus, korábbi árnyék-belügyminiszter David Davis szerint többek között a Forma-1-es versenyt is el kellene venni az oroszoktól.

„Amíg Oroszország folytatja jelenlegi tevékenykedését, akkor a futam egy a sok olyan dolog közül, amit meg kéne tagadni tőlük. Morálisan az lenne helyes, ha felfüggesztenénk a versenyt. Alapvetően nem vagyok a híve, hogy egyik pillanatról a másikra töröljünk sporteseményeket, de az F1-nek figyelembe kellene vennie a nemzetközi felháborodást. Fontos és helyes döntés lenne, ha nem tartanák meg a versenyt” - mondta a politikus a The Telegraphnak.

Ennek ellenére az F1 nem tervez ilyen lépést, a Daily Mailnek az egyik sajtósuk annyit mondott csak, hogy bár figyelemmel kísérik a kialakult helyzetet, nem akarják, hogy a politikai ügyek belekeveredjenek a sportba.

Így nézett ki a szocsi téli olimpia ideje alatt a pálya
Így nézett ki a szocsi téli olimpia ideje alatt a pálya

Maga Ecclestone is megszólalt a kérdésben, az F1-szakíró Adam Cooper közölte szavait blogján. „Nem látom, mi lenne itt a probléma. Ott voltak az oroszok a vb-n is, nem? Ott miért nem léptek közbe? Ahogy már mondtam, nem akarunk belefolyni politikai ügyekbe. Szerződésünk van velük, és biztosak vagyunk benne, hogy betartják majd az abban foglaltakat. Ahogy mi is.” Ez a szerződés egyébként öt évre és 120 millió fontra szól.

A politikai nyomás mellett azt sem szabad feledni, hogy az egyéni és csapatversenyben is vezető istálló, a Mercedes egyik főszponzora, a malajziai Petronas olajcég 1,8 millió fontot ajánlott fel a múlt héten Ukrajna fölött lelőtt MJ17-es repülőgép 298 áldozatának családjai számára, így közvetve az idei legjobb csapat is érintett a maláj gép lelövése kapcsán.

2012-ben a Bahreini Nagydíj előtt is megpróbálták elérni, hogy ne tartsák meg az emberi jogok megsértésével vádolt országban a futamot, ám a verseny zavartanul végigment, és azóta kétszer is visszatért oda az F1 mezőnye.

A sport és a politika viszonya

Az oroszok szankcionálása már hónapokkal korábban, még márciusban felmerült a Krím félsziget megszállása miatt. Akkor az UEFA és a FIFA azt írta nekünk, sem az orosz világbajnoki részvételt, sem az orosz klubok nemzetközi kupaszereplését nem tervezik megakadályozni, bár figyelik, mi történik, de ők a sportügyekért felelősek. 

Az oroszok és az amerikaiak ennek ellenére a vb előtt csörtéztek egyet, politikusaik egymást záratták volna ki különböző világbajnokságokról. Ettől függetlenül mindkét csapat ott volt a tornán, az oroszok leégtek, és bent ragadtak a csoportban, az amerikaiak a nyolcaddöntőben estek ki. 

Vb-helyszínt legutóbb 1982-ben kellett megváltoztatni. A FIFA 1974-ben döntött, hogy Kolumbiának adja az 1986-os torna rendezését, azonban a dél-amerikai ország nyolc évvel később jelezte, nincs elég pénze, hogy lebonyolítsa a tornát. Ezután kapták meg a jogot a mexikóiak.