Megcsináltak egy lehetetlen tornaelemet

2014.10.08. 08:36 Módosítva: 2015.05.02. 04:15

A nanningi torna-világbajnokságon a német Andreas Bretschneider soha nem látott nehézségű mozdulatot mutatott be a férfi mezőnyben. A sportág történetében az ő nyújtóeleme kapta meg a H, tehát a legnehezebb besorolást. A kivitelezéséért 0,8 pont jár. A legkönnyebb, A elemekért értelemszerűen csak 0,1.

Bretschneider a nyújtón hátraszaltót (Kovács-szaltót) mutatott be két teljes csavarral. A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) az új elemet minden valószínűség szerint a német tornászról fogja elnevezni. Erre azonban a következő világbajnokságig várnia kell.

A német tornász két évvel ezelőtt kezdte el a gyakorlást. „Ezt a mozdulatot mindig is kivitelezhetetlennek tartották. Amikor elkezdtem gyakorolni, én is csak nevettem rajta. Nagyon nehéz, az első 18 hónapban a 800 kísérletemből csak nyolc sikerült" – mondta Bretschneider, aki most már körülbelül 75 százalékos sikerrel tudja megcsinálni az elemet. (A videón edzés közben látjuk a mozdulatot.)

A tornász éles versenyben most először mutatta be, a szabályok szerint csak így kerülhet be a hivatalos mozdulatok közé. A németek a csapatversenyben a nyolcadikok lettek, de azt remélték, hogy Bretschneider mozdulatával sokkolni tudják a többieket.