Irgalmatlanul nehéz visszanyerni 2 aranyat

2014.12.23. 10:46

Június elsejétől a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) szakmai igazgatója Kulcsár Krisztián, a sportág utolsó hazai egyéni világbajnoka, olimpiai ezüstérmes párbajtőröző. A szervezetben az egyik legbefolyásosabb pozíció az övé.

kulcsar02
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Kulcsárt a FIE üzbég-orosz elnöke, a milliárdos Aliser Uszmanov – az Arsenal kisebbségi tulajdonosa egyébként - kérte fel a feladatra. Nem volt ismeretlen a vívás vezetésében, hiszen a FIE versenyszabály-bizottságban már hat éve helyet kapott. Úgy véli, hogy a szervezeten belüli aktív munkája hozzásegítette jelenlegi beosztásához.

„Talán mellettem szólt, hogy az elmúlt években nemcsak a napidíjért tettem a dolgom, hanem a sportágért” - mondta mosolyogva.

Kulcsár úgy jutott ki a 2008-as olimpiára – akkor volt negyedszer olimpikon -, hogy egy kereskedelmi bank főosztályvezetője volt, később pedig a BÁV vezérigazgatója lett. A vívás azonban szenvedélye, mindhárom gyereke vív, ezért sem akart elszakadni tőle.

„Nem szeretnék túlzott pátosszal fogalmazni, de szebb, felelősségteljesebb, felemelőbb felkérést nem is kaphattam volna. A beiktatásom előtt is így gondoltam, az azóta eltelt pár hónap is erről győzött meg. Az olimpiai sportágak és az olimpia  programjára bekerülni akaró sportágak között kiélezett küzdelem folyik és van tennivaló bőven, hogy hosszú távon is nyugodtak lehessünk abban, hogy a vívás ott marad az olimpiák programjában. Megnyugtató, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot egy olimpiai bajnok vívó, vagyis Thomas Bach vezeti, de nekem nem csak erre az időszakra kell gondolnom. Ezen túlmenően pedig súlyos terhet cipel a vívás, hiszen az olimpiákon csak tíz aranyat osztanak ki. A hiányzó két arany visszaszerzése irgalmatlanul nehéz feladat, ehhez a sportágat népszerűbbé és látványosabbá, a bíráskodást transzparensebbé kell tennünk.”

Kis magyarázat Kulcsár szavaihoz: a világbajnokságokon 12 aranyat osztanak, korábban a női kard olimpiára való felvétele miatt egy kedvezőtlen alkuba ment bele az Uszmanov előtti francia elnök, és így két csapataranyért nem küzdhetnek. A 2016-os olimpiáról például a férfi kardcsapat valamint a női tőrcsapat marad ki. 2012-ben a férfi párbajtőrcsapattal csonkolták a programot, ezzel kvázi egy magyar éremesély is kútba zuhant, hiszen ezt a fegyvernemet uralták a mieink. A NOB jelenlegi német elnöke, Thomas Bach vezetésével most lebontották a korlátokat, nem kell ragaszkodni a 28 sportághoz az olimpiai programnál, de ez semmire sem garancia.

Kulcsár céljainak összefoglalása egyértelmű: népszerűsítés, közérthetőség és igazságos eredmények. Szerinte az egyik legkomolyabb feladat a bíráskodás neutralitásának megteremtése a konvencionális fegyvernemekben (kard és tőr), mert a gondolkodásmód megváltoztatása nem hónapokba, hanem évekbe telhet.

kulcsar03
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A földrészeken átívelő Grand-Prix sorozat megteremtése ehhez képest gyorsan átment a szűrőkön, mint ahogy a Világkupák tévéközvetítésének megteremtése is gyors sikert hozott, pár hónapos munkával létrejött a szerződés az Eurosporttal, ami egy fontos lépcső, és valamelyest személyes sikere is.

A FIE-ba való távozása után kialakult itthoni helyzetet így értékelte.

„Sokszor kérdezik tőlem, hogyan tudok majd én mostantól a hazai vívásnak segíteni? Még többen felvetik a tényt: a sportdiplomáciában teret veszítettünk, a további sorvadást meg kell akadályozni. Felesleges lenne viszont tagadni, hogy a FIE fizetett alkalmazottjaként a lehetőségeim szűkre szabottak. Kamuti Jenő barátomnak elévülhetetlen érdemei vannak, és a presztízse a sportágban megkérdőjelezhetetlen, de az ő személye mellett a magyar szövetségnek szükséges gondoskodni egy sportdiplomata felépítéséről, aki hosszú távon is a magyar szövetség nemzetközi arca lesz. Ha a megfelelő emberek itthonról nincsenek menedzselve, hogy a fajsúlyosabb bizottságokba bekerüljenek, akkor a magyar vívás nemzetközi képviselete marginalizálódni fog. Márpedig nem tudok arról, hogy van-e ötlet és szándék egy diplomata felépítésére.”

Kulcsár annak sem örült, hogy egy nemzetközi, 50 millió dolláros ösztöndíjprogramban már három ciklus zárult le úgy, hogy egy tehetséges magyar vívó nevét sem kapta meg, akiért lobbizhatna. Több ezer euróról van szó éves szinten.

A hazai vívómesterképzést is támogatná anyagilag a FIE, de ezzel sem ért célba.