Svéd alázás, orosz extázis, norvég tragédia

2014.02.16. 13:33
A svédek a férfi sífutók 4x10 km-es váltóját is megnyerték, tomboltak az oroszok és a franciák.

A svédek női váltója után a férfi csapat is bedarálta a mezőnyt, igaz, a vasárnapi döntőben már az elejétől kezdve az élen haladtak, míg a nőknek hátrányból kellett visszajönniük.

Az első két résztávon klasszikus stílusban síeltek, a svédek hamar az élre álltak, Nelson vezette az élbolyt. Mögötte a finn és a francia váltó haladt, utóbbinál Gaillard azután zárkózott fel, hogy az elején bukott. Az üldözőcsoportot az oroszok vezették, a csehek és a norvégok voltak még ott, de hamar félperces hátrányba kerültek.

Nelson meg is tartotta a vezető helyet a svédeknek az első váltásig, szinte egyszerre váltottak a finnekkel, a franciák kezdtek leszakadni, Gaillard a végére tíz másodpercet kapott. A norvég sífutók tragikus olimpiai szereplése folytatódott, fél perchez közeli hátránnyal érkeztek az első 10 km végéhez, és ez csak nőtt a folytatásban.

Az élen a svéd Richardsson és a finn Niskanen együtt haladt a folytatásban is, a csehek viszont egyre inkább kezdtek felzárkózni, a harminchat éves Bauer a harmadik helyre hozta őket a második 10 km végén. Közben a norvégok összeomlása folytatódott, Jespersen már egy perc fölötti idővel érkezett a harmadik váltáshoz. 

Az oroszok ekkor az ötödik helyen álltak, ezután indult be Legkov, aki brutális teljesítménnyel hozta fel csapatát, harminc másodperccel gyorsabban teljesítette tíz kilométerét, mint mindenki más a pályán. A Szocsiban már egy bronzig jutó Sundby, akit a mamája leszidott 15 km-en mutatott teljesítménye után, némi reményt adott a norvégoknak, fél percet faragott le a hátrányból, a németek is zárkóztak. Közben a féltávig a svédekkel együtt haladó finn váltó összeomlott, Lehtonen több mint egyperces hátrányt szedett össze az utolsó váltásig. 

Az utolsó tíz kilométert másodikként kezdő orosz csapat szurkolói extázisban voltak, a lelátón ott volt Vlagyimir Putyin is. Az egyre nyilvánvalóbb volt, hogy a svédeket már senki nem fogja meg, Hellner az élen magabiztosan tartotta előnyét a végéig, huszonhét másodperces előnnyel nyerte meg az aranyat.

A többi éremért meglepetésre a francia és az orosz váltó volt versenyben, a végén már a németeknek és az olaszoknak sem volt esélyük a dobogóra. A házigazdák váltójában versenyző Vjlegzsanyinnek ugyan volt tizenkét másodpercnyi előnye hét km-rel a vége előtt, ám a francia Perrillat-Boiteux megfogta, az utolsó kilométereken együtt haladtak. Az orosz aztán az emelkedőn támadott, és lehagyta ellenfelét, ezzel megszerezte a hazaiaknak az ezüstöt.

Az oroszoknak huszonhat év után ez volt az első érmük váltóban, ünnepeltek a franciák is a célban, először kerültek dobogóra. A norvégok ugyan befutottak a negyedik helyre, de érem nélkül maradtak, óriási blama ez az északi országnak. A svédek szombaton a női váltóban szereztek aranyat, most a férfi csapatuk is olimpiai bajnok lett. 

Sífutás, férfi 4x10 km-es váltó, olimpiai bajnok:

Svédország (Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner) 1:28.42 óra

2. Oroszország (Dmitrij Japarov, Alekszandr Besszmertnyih, Alekszandr Legkov, Makszim Vljegzsanyin) 27.3 mp hátrány

3. Franciaország (Jean Marc Gaillard, Maurice Manificat, Robin Duvillard, Ivan Perillat Boiteux) 31.9 mp h.