Három ezred döntött az olimpiai aranyról

2014.02.15. 16:43

Elképesztő verseny volt férfi 1500 méteres gyorskorcsolyában, a végén három ezredmásodperc döntött a lengyel Zbigniew Brodka javára a holland Koen Verweijjel szemben. Harmadik a kanadai Denny Morrison lett.

Az elején igazán Nagy Konrád szereplésére figyeltünk – másra nem is kellett, egyedül a holland Groothuijs ment jó időt –, aki a nyolcadik párban indult és egyből 16 korcsolyást megelőzve a 6. helyen állt. Után viszont az az összes induló megelőzte, végül a 26. helyen végzett. Előzetesen a huszadik hely környékét várta magától.

A jégfelújítás után kezdődött az igazi verseny és volt annak egy olyan szakasza, amikor három holland állt az élen. Ha így maradt volna minden, olyan bravúr lehetett volna, amire még nem volt példa az olimpiák történetében, azaz négy szám után Hollandia 11 éremmel állhatott volna.

Nem így lett. Előbb a belga Bart Swings ékelődött be az addig vezető Mark Tuitert és Stefan Groothuis közé. A 15. párban induló Denny Morrison ugrott az élre és egészen Brodka futásáig vezetett. A 29 éves sportoló élete legjobbjától három századdal lemaradva, kerek 1:45:00-s időt ment.

Az utolsó pár hozta az igazi drámát. A holland Koen Verweij végig rosszabb időt ment, mint a lengyel, sőt, 400 méterrel a cél előtt még 0,62 másodperccel volt lemaradva, aztán minden erejét összeszedve beleerősített és a végén még jól is dobta be magát a célba, századra pontosan annyi alatt teljesítette a távot, mint Brodka. Ilyenkor ezredmásodpercekre bontják le az időt, ebben pedig Brodka hárommal jobb volt, mint a holland.

A 2007-ig rövidpályás gyorskorcsolyázó Brodka élete eredményét érte el. Eddig egy világbajnoki érme volt, ezen a távon 27. lett Vancouverben. A még zajló világkupa-sorozatban két pódiumra lehetett büszke, de első világversenyen csak most, Szocsiban tudott lenni.

Nagy Konrád is futott ennél jobbat már életében, de a tőle elvárt feladatot teljesítette a sportág egyetlen magyar olimpikonja.

Gyorskorcsolya, férfi 1500 méter: 1. Zbigniew Brodka (lengyel) 1:45,006, 2. Koen Verweij (holland) 1:45,009, 3. Denny Morrison (orosz) 1:45,22.