Pulai elszámolta magát, nem szánkózhat

2014.01.28. 10:54

Hiába számoltak úgy, Pulai Imre nem indulhat a szocsi olimpia szánkóversenyén. A Nemzetközi Szánkó Szövetség (FIL) kedden közölte a döntést, de azt nem indokolta. Az olimpiára január 27-én éjfélig lehetett akkreditálni a sportolókat.

A kenusként olimpiai bajnok, 46 éves Pulai teljesítette a FIL feltételeit, sikerült neki a minimális öt világkupapontot összegyűjtenie, azaz ötször célba érkezni világkupán, így reménykedhetett abban, hogy szabadkártyával ott lehet első téli olimpiáján.

A Wikipedián közéttett, de hivatalosnak nem tekinthető kvótalistán Pulai benne is volt a negyvenben, – ennyi szánkós utazhat Szocsiba –, de mégsem kapott indulási jogot. Az oldalon még most is az áll, hogy Hollandia lemondott kvótájáról, így azt az utána a rangsorban legjobb helyen álló Magyarország kapta.

A FIL nem tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bizottságot, a hazai szövetség levelére pedig csak annyit válaszoltak, nincs magyar kvóta. „A hivatalos listát  hiába kértem, nem küldték el. Természetesen továbbra is kíváncsiak vagyunk arra, hogy kik kapták meg a kvótákat, és milyen rangsor alapján döntöttek, így az elkövetkezendő néhány napban mindenképpen megpróbáljuk megszerezni az olimpiai indulók listáját. Ha másképp nem megy, akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon, vagy a szocsi rendezőkön keresztül. Mert egyelőre el sem tudom képzelni, hogy kit tettek be Imre elé" – mondta el az mno.hu-nak Szabó István, a szövetség elnöke.

A szánkósok világranglistáját átnézve nem sok olyan sportoló van, aki kiüthette Pulait, a minimumpontosok közül szinte mindenki kvalifikált, legvalószínűbb, hogy a bosnyák Haris Bešlić kaphatta meg a kvótát, őt a wikipediás ranglistán nem is jegyzik, de hazája szövetsége korábban már várta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megerősítését, hogy indulhat.

Gyarmati Panka is lemaradt

A snowboardos Gyarmati Pankának is minimális az esélye, hogy indulhasson Szocsiban. Nincs kvótája, így csak akkor versenyezhet, ha a következő héten valamelyik már kvalifikált versenyző sérülés miatt visszalép. A hódeszkás továbbra is edzésben marad, már a márciusi világkupára koncentrál.