MOB: Kamu volt a terrorfenyegetés

2014.01.22. 13:45

Nem valós az a terrorfenyegetés, amelyet a MOB és más országok olimpiai bizottsága kapott a közelgő szocsi játékok előtt.

Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója az MTI-nek azt mondta, a MOB e-mail címére érkezett fenyegető üzenetet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál és a szocsi szervezőbizottságnál is elemezték.

„A NOB és a szocsi szervezőbizottság is hivatalosan jelezte a levél elemzése után, hogy a fenyegetés nem valós, és az a személy, aki küldte, mindenféle üzeneteket küldözgetett az olimpiai család sok tagjának" – fogalmazott a Szocsiba utazó magyar csapat vezetője.

A MOB közleményben ismertette a részleteket. „A Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendkívül komolyan veszi a biztonságot és minden egyes hiteles információt továbbít az illetékes biztonsági szolgálatokhoz. Azonban ebben az esetben úgy tűnik, hogy a több Nemzeti Olimpiai Bizottsághoz megküldött e-mail nem jelent fenyegetést és úgy tekinthető, mint a nyilvánosság egy tagjától érkezett esetleges, nem célzott üzenet."

A MOB folytatja az olimpiai előkészületeket és a magyar csapat részt vesz a játékokon.   
 

A veszély tehát elmúlt.

A fenyegetést megkapta a magyar, az osztrák, a német, az olasz, a svájci mellett a szlovén olimpiai bizottság is. Brane Dmitrovic, a szövetség elnöke a dnevnik.si lapnak elmondta: „Kaptunk egy orosz nyelvű e-mailt, amelyben életveszélyesen megfenyegettek minket, ha részt veszünk a február 7-én kezdődő olimpián. Nem vagyunk szakértők, hogy ennek valódiságáról nyilatkozni tudjunk, ezért továbbítottuk a megfelelő szervnek, a hatóságok már vizsgálják az ügyet”.

Az elnök elmondta, nem tudja megállapítani, mennyire súlyos a fenyegetés, és megemlítette, tud arról, hogy a magyarok is kaptak hasonló tartalmú levelet.

Közzétették a levél tartalmát is, amely durva fordításban így szól. „Felhívjuk a figyelmüket, hogy terrortámadás fogja érni csapatukat, ha elutaznak Szocsiba. Doku Umarov, Marat Szafin és Ralif Ralifovics Szafin orosz állampolgárok megpróbálnak támadást indítani robbanóanyaggal több nyugati ország csapata, köztük az Önöké ellen is.”

„A MOB-hoz hasonlóan mi is kaptunk több e-mailcímre is konkrétumok nélküli fenyegető üzeneteket. A jelek szerint körlevélről van szó" - jelentette ki Christian Klaue, a németek szóvivője, de hozzátette: minden biztonsággal kapcsolatos ügyet komolyan vesznek.

Wolfgang Eichler, svájci sajtófőnök szerint a hamis mail hozzájuk egy izraeli feladótól érkezett, aki évek óta küld fenyegető leveleket. Svájci részről közölték, hogy teljesen megszokott az efféle levél a téli olimpiák előtt, míg az olasz szervezet, amelyhez ugyancsak eljutott az üzenet, hangsúlyozta, hogy bíznak a szervezők által meghozott biztonsági intézkedésekben.