Volt már holtverseny, de nem aranyért

2014.02.12. 14:04

Először lett két olimpiai bajnoka egy alpesi sí számnak, a szlovén Tina Maze és a svájci Dominique Gisin azonos idővel végzett élen a lesiklás szerdai döntőjében, így Szocsiban két aranyérmet is kiosztottak. A bronzérmes Lara Gut sem sokkal maradt le, egy tizedet kapott a két versenyzőtől. 

Századokat igen, ezredeket viszont nem mérnek ilyenkor, a célvonal esetleges egyenetlensége miatt nem is nagyon lehetne, így lehetett két bajnoka a számnak. 

Az alpesi síben az első helyen még nem is, de második helyen már volt holtverseny az olimpián, nem is olyan  régen. Az 1998-as, naganói játékokon a férfiaknál Super G-ben kellett kiosztani két ezüstöt, 1992-ben Albertville-ben az óriásműlesiklásban is a második helyen alakult ki holtverseny, 1964-ben pedig Innsbruckban, szintén óriásban volt két ezüstérmes a nőknél. 

A most bajnok Maze azt mondta, különleges élmény olimpiai bajnoknak lenni, úgy meg pláne egyedi a dolog, hogy azonos idővel értek célba. Ritkán látni olyat, hogy két stáb ennyire ünnepel egyszerre, most ez is megtörtént. 

A két versenyző lesiklását összehasonlító overlay-felvétel a döntő után még érdekesebb volt, az alábbi gifen látható ennek egy rövid részlete, ahol a szlovén már átveszi a vezetést. A Gisinnél tizenhárom rajtszámmal később rajtoló Maze egyébként folyamatosan növelte előnyét, a végsebessége is jobb volt, mint Gisiné, aztán ő is a pálya alsó szakaszán rontott. Az egyik kanyart is túl nagy ívben vette, ezek után érkezett be végül azonos idővel. A 2,7 km-es pályát mindketten 1:41.57-tel teljesítették. 

„Életem első győzelme egy downhill-verseny volt. Mielőtt ma rajthoz álltam azt mondogattam, magamban, most jött el az én időm, ez lesz az a verseny" - tette hozzá Maze. A svájci Gisin számára még nagyobb meglepetés az olimpiai arany, a huszonnyolc éves svájcinak négy éve volt utoljára világkupa-győzelme. 

„Nem is mertem álmodni erről, de most, hogy győztem, sokkal jobb az egész, mintha álmodnék. Az elmúlt két évben nem tudtam kimozdulni a komfortzónámból, ám azzal, hogy itt rajthoz álltam, nem volt más választásom" - mondta a megosztott olimpiai bajnok.