Nem Blatter a sport utolsó dinoszaurusza

000 Par8186696
2015.06.03. 18:06 Módosítva: 2016.08.25. 17:47
Sepp Blatter már-már egészségtelenül hosszú ideig, 17 éven keresztül vezette a FIFA-t, míg végül az ellehetetlenült helyzetben lemondott. Hatalmához az utolsó pillanatig ragaszkodott, de ez nem is olyan meglepő. A sportban találni rajta kívül is olyan dinoszauroszokat, akik összenőttek saját szervezetükkel és időtlen-idők óta magas pozíciót viselnek. Nem meglepő, hogy olykor előkerül a korrupciógyanú is.

Harmincöt éve ugyanaz az elnök

A kirobbanthatatlanságra a legjobb példa Olegario Vazquez Raña, a mexikói üzletember 1980 óta a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) elnöke, tavaly év végén kilencedszer választották újra.

Vazquez Raña nem a semmiből jött, 1964 és 1976 között négyszer indult az olimpián, hogy nem csak afféle műkedvelő volt, azt az is jelzi, hogy légpisztolyban világcsúcstartó is lett. Már aktív versenyzőként is a sportdiplomácia felé fordult a figyelme. Egy erős báty taposta az utat előtte, Mario Vazquez Raña az 1968-as mexikói olimpia szervezőbizottságának tagja lett, majd halmozta a pozíciókat, az országos sportlövő szövetség elnöke lett, 35 évig vezette a Pánamerikai Sportszövetséget, és 1979 óta a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségében elnökölt 2010-ig.

A Vazquez Raña család érdekeltségei révén uralja a mexikói médiapiacot, nem meglepő, hogy óriási befolyásra tettek szert üzleti körökben is.

 Olegario Vazquez Raña nagyon jól építkezett, egykori amerikai versenytársaival és barátaival, Bill Kriegerrel és Gary Andersonnal már az 1970-es években megpróbáltak bekerülni az ISSF elnökségébe, egy platformra kerültek az akkori vezetéssel szemben. Az üzletemberként vezetési képességeit bizonyító Vazquez Raña az USA támogatását maga mögött tudhatta, de tudta, hogy Európában is szüksége van szövetségesekre. Krilling révén ismerte meg Horst Scheibert az 1970-es években. Jó barátság alakult ki a családjaik között, és a mexikóinak kétszeresen is kapóra jött a német ügyvéd. Hasznára vált európai üzleti ügyeiben, és arra is rávette, hogy dolgozzon az ISSF-nek.

Amikor 1980-ban elnök lett, Scheibert főtitkárnak választották. Az ISSF azóta is hasonlít kicsit egy dinasztiához, most főtitkárként éppen Scheibert fia dolgozik. És ez Vazquez Raña hatalmának egyik alapja, hogy megnyerte magán az elég erős Németországot, ügyes húzásaival maga mellé állította Európát is, amivel a szavazásokon rendre többséget tud elérni. Emellett persze az egyik nagy előnye az, hogy a Nemzetközi Olimpia Bizottságban is jó érdekérvényesítő képessége van.

Egy magyar csúcstartó

Nem kell azonban túl messzire mennünk, hogy olyan sportvezetőt találjunk, akinek szinte bérelt helye van sportága élén. Aján Tamás az egyetlen magyar, aki olimpiai sportágban, súlyemelésben nemzetközi szövetséget vezet. 2013-ban negyedszer választották meg újra az IWF elnökének. A pozícióhalmozó Aján már úgy ötven éve mozog otthonosan a különböző hazai és nemzetközi szervezetekben.

A most 76 éves sportvezető a hazai szövetség főtitkáraként kezdte, majd 1969-ben ő is azok egyike volt, akik kitalálták az Európai Súlyemelő Szövetséget, egy évvel később nem is volt meglepetés, hogy alelnöki pozíciót kapott. 1975-ben az IWF-ben főtitkárrá választották, és azt is elérte, hogy Budapestre kerüljön a nemzetközi szövetség titkársága. 2000-ig a szervezet főtitkára volt, és bejelentkezett elnöknek. Nyert, ahogy még háromszor.

 

Ennyi év alatt bárkit kikezdenek, Ajánnak is voltak rázós ügyei. A németek 2012-ben lemondásra szólították fel, mert szerintünk Aján meghamisította a doppingstatisztikákat, hogy kedvezőbb színben tüntesse fel sportágát. A súlyemelők elnökének korrupciós vádakkal is szembe kellett néznie, szintén német kritikusai szerint ötmillió dollár tűnt el a szövetség kasszájából, és azt is állították, hogy Aján a szegényebb, elmaradt térségekből rendszeresen utaztat sportvezetőket, hogy a választásokon rá szavazzanak. Ezek a vádak azonban nem tudták kikezdeni a sportvezetőt.

Blatternek is nekiment

A svájci Gian-Franco Kaspert ugyanakkor, 1998-ban választották meg a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) elnökévé, amikor honfitársa, Blatter a FIFA vezetője lett. Kasper sem örvend általános közszeretetnek, de tavaly újraválaszották, így leghamarabb 2018-ban, 74 évesen vonulhat vissza. A FIFA-elnökválasztás előtt kijelentette, ő már nem jelöltetné magát annyi idősen, mint Blatter. Igaz, nem is olyan régen Kasper egyszer már nekiment a FIFA-elnöknek, mert a 2022 telére tervezett katari világbajnokság szerinte az alpesi sí szezont, illetve a közvetítéseket is tönkreteheti.

Kasper elég belemenős figura, a 2014-es téli olimpián is sokat idézték és támadták, mikor azt mondta, hogy az szocsi olimpia költségvetésének harmada a korrupcióra ment el.

Kasper turizmusban dolgozva került közel a sísporthoz, és elég gyorsan haladt a ranglétrán, egy év alatt bekerült a FIS vezetésébe. Az akkori elnök, Marc Hodler 1975-ben rábízta a főtitkári teendőket. Hodler 80 éves koráig, 1998-ig vezette a FIS-t, nem volt különösen nagy meglepetés, hogy Kasper lépett a helyére. Sokat tett a sísport modernizálásáért és eladhatóságáért, de vele kapcsolatban mindig előkerül az egyik félresikerült nyilatkozata.

Korábban azért tiltakozott a női síugrás miatt, mert szerinte a nők méhe megsérül a leérkezéskor. Ezen gyorsan túllépett a világ, már az olimpián is van női síugrás.

Huszonöt év elég volt

A svájciak valamit nagyon tudhatnak a sportdiplomáciáról, amellett, hogy többnyelvűségük helyből előnyt ad nekik, de nem lehet véletlen, hogy annyi pozíciót elvisznek. A 68 éves Denis Oswald 1989 és 2014 között volt a Nemzetközi Evezős Szövetség elnöke. Alighanem jó néhány ciklust lehúzhatott volna még elnökként, de önként távozott, igaz, csak azért, hogy megpróbáljon még magasabb pozícióba jutni.

Bejelentkezett a NOB-elnökségért.

Thomas Bachot végül nem tudta legyőzni, de azért így sem panaszkodhat, van elég dolga, NOB-tag, a Sportdöntőbíróságban is dolgozik, és ő az igazgatója a sportstatisztikákat is gyártó CIES-nek.

A Blatter név mindig előkerül

René Fasel még csak 65 éves, de a svájci már így is lehetetlenül hosszú ideje a Nemzetközi Hoki Szövetség (IIHF) elnöke. 1994-ben nyerte el a posztot, amit azóta ötször megújított. Munkája egyik legnagyobb elismerése volt, amikor 2008-ban nem volt még ellenjelölt sem.

Fasel fontos lépése volt, hogy IIHF közeledjen az NHL-hez. Felismerte, hogy úgy mit sem érnek a világbajnokságok és az olimpiák, ha az amerikai klubok nem engedik el a játékosaikat.

A botrányt ő sem kerülhette el. A szövetség marketingcélokra 1,9 millió svájci frankot utalt át Fasel egyik gyerekkori jó barátjának a cégéhez, micsoda véletlen, Sepp Blatter unokaöcséhez, Philippe Blatterhez. A vádak szerint Faselnak is visszacsorgattak ebből a pénzből, de az elnök tagadta, hogy egy frankot is kapott volna. A vizsgálat is ezt igazolta, de azt is megjegyezték, Fasel hatáskörén túllépett, amikor beleszólt a szerződéskötésbe.