Pistorius mégis börtönben marad

2015.08.19. 15:36 Módosítva: 2015.08.19. 16:26

Pénteken szabadulhatott volna a börtönből Oscar Pistorius, akit barátnője halála miatt ítéltek el, és a hétvégétől házi őrizetben tölthette volna tovább a gondatlanságból elkövetett emberölés miatt kiszabott büntetését. A dél-afrikai Igazságügyi Minisztérium megakadályozta a szabadulást.

Az AP hírügynökség szerint a miniszternek joga van, hogy akár az utolsó pillanatban is felülbírálja a bírósági döntést, ha szerinte nem volt helyes az a júniusban hozott ítélet, amely megengedte, hogy a Reeva Steenkamp 2013-as meggyilkolása miatt kiszabott ötéves börtönbüntetés fennmaradó részét a paparsportoló házi őrizetben tölthesse.

Pistorius 10 hónapot töltött le, és jó magaviselete miatt kerülhetett volna ki a pretoriai büntetés-végrehajtási intézetből.

A dél-afrikai jog szerint a jó magaviseletű elítélt, aki öt, vagy annál kevesebb ideig tartó büntetést kapott, a kiszabott büntetés egyhatoda után szabadulhat. A Steenkamp család és egy női mozgalom is tiltakozott, és petíciót nyújtottak be a miniszterhez, hogy vizsgálja felül az ügyet.

Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, mert betörőnek vélte. Tavaly októberben öt év börtönbüntetésre ítélték gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával.

A mindkét lábán amputált Pistorius 2012-ben írta be magát a sporttörténelembe, amikor a londoni olimpián a 400 méteres futásban és a 4x400 méteres váltóban egészséges társaival mérkőzött meg.