Megint Felcsút kapja a legtöbb tao-pénzt

2015.12.10. 10:54

Ahogy tavaly, úgy az idén is a felcsúti fociakadémia a legnagyobb nyertese a társasági adóból befolyt pénzeknek, írja az Mfor.hu. 2011 óta összességében már több mint 11 milliárd forintnál jár az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított alapítvány.

Most a 2015/2016-ös idényre szólóan 1,73 milliárd forintos támogatáshoz adta hozzájárulását a Magyar Labdarúgó Szövetség A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak.

Ahogy az Mfor megjegyzi, ezt a pénzt a lehívás után mindig el is kell költeni, de ahogy ez az elmúlt években sem jelentett gondot a Puskás akadémiának, úgy feltehetően most sem fog, és az „utolsó fillérig” felhasználja.

A lap azt is megjegyzi, hogy a mostani összeg ugyan kevesebb, mint az elmúlt években, hiszen az első évben még 2,8, aztán 2,6 milliárd forintot kedvezményeztek a felcsútiaknak a különféle vállalkozások, de még 2014-ben is 2 milliárd forint fölötti összeggel számolhattak.

A felcsúti Puskás akadémia által közzétett dokumentum szerint a pénzt

  • 103,5 millió forintig fizetésekre
  • 64,8 millióig előfinanszírozott - nem ingatlan jellegű - tárgyi eszköz beruházásra, felújításra,
  • 1,36 milliárd forintig utófinanszírozott ingatlan beruházására, felújításra,
  • 206 millió forintig pedig az utánpótlás-nevelés feladatainak ellátására fordítják.

De vesznek 700 ezerért hordozható kaput is, pályakarbantartó gépeket, fűnyíró traktort, gyeptéglavágót és ilyen pályavonalazót.

Profi pályavonalazó

A tao-pénzekhez a felcsútiaknak 736,4 millió forintos önrészt kell hozzátenniük, de ez a pénz nem jelenthet akadályt, hiszen tavaly több mint 4 milliárd forintos nyeresége volt a PFLA-nak.

További érdekességek: ahogy azt már megírtuk, a kisvárdai miniszter, Seszták Miklós is hatalmas sikereket ért el, hiszen a kisvárdai futballklub szinte berobbant a tao-pénzek listájára, és mostantól a második legtöbb tao-pénzt kapja, 1,2 milliárdot. Az első tízbe bekerült a Videotont működtető gazdasági társaság.

És ahogy az ilyenkor szinte már természetes, a miniszterelnökkel a port összerúgó Simicska Lajos üzleti partnerének, Nyerges Zsoltnak az érdekeltsége, a Szolnoki MÁV Utánpótlás drasztikus zuhanást könyvelhetett el, 758-ról 192 millió esett a támogatás.