Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Demoralizáló gólokkal kaptunk ki, oda a címvédés

2015.08.04. 20:37
A fontos helyzetekben hiányzott a kellő koncentráció, 5-4-es vezetésnél emberelőnyben lövésig sem jutottunk el, és rögtön utána, még a 3. negyed utolsó másodpercében az olaszok kiegyenlítettek. A lélektani előnyükkel éltek a zárónegyedben, jobban akarták a győzelmet. Elveszett a címvédés álma, de az olimpiára még ki lehet jutni jövőre is.

A címvédő férfi vízilabda-válogatott az olaszokkal került össze a világbajnokság negyeddöntőjében. Az első héten nekünk komoly meccsünk nem volt, ennek megfelelően sima győzelmekkel és csoportelsőséggel kezdtünk.

Az olaszok kikaptak a csoportban a görögöktől egy (10-11), az Egyesült Államoktól két góllal (9-11), így nekik játszani kell a legjobb nyolcért, Kanadát azonban 8-2-re verték. Azon a meccsen működött először a védekezésük, ami többnyire az erejüket jelentette a világversenyeken.

A két csapat egész jól ismeri egymást, hiszen a Világligában simán nyertek a mieink Bergamóban, a budapesti Vodafone-kupán azonban ők voltak a jobbak.

De a felkészülési meccsek lélektana nyilván össze sem vethető egy vb-vel, pláne a mostanival, hiszen itt már olimpiai kvótát is lehet szerezni jövőre, Rióra.

Jól kezdett a magyar válogatott, két emberelőnyös helyzetét is kihasználta, Varga Dénes egy könnyed csuklómozdulattal lőtt a bal felsőbe középről, Erdélyi Balázs pattintott lövését sem tudta hárítani Tempesti.

Akkor még nemigen sejtettük, hogy ami sikerült viszonylag könnyen négy perc alatt, vagyis kétgólos előnybe kerülni, arra a harmadik negyed ötödik percéig kell várni.

Az olaszok ugyanis még az első negyedben utolértek bennünket. Előbb Giorgetti bombázott a jobb felsőbe, majd az utolsó támadásukra csak 15 másodperc volt, ettől felértek a kapunkig, és Baraldi megoldotta az utolsó másodpercben. A koncentrációt hiányát mutatta ez a helyzet, ami kísértetiesen megismétlődött később egy sokkal kiélezettebb helyzetben.

Varga Dániel előnyös gólját di Fulvio egyenlítette ki a második negyedben, de az újabb két Varga Dániel-gólra egy darabig nem volt válasz, így 5-3-ra vezettünk. Varga sorrendben harmadik gólja csodás volt, szinte becsúsztatta a labdát a bal kapufa mellé vagy öt méterről, Tempesti erre a megoldásra nem számíthatott.

5-3 után azonban sajnos ugyanaz volt a forgatókönyv: Figlioli a felsőbe lőtt váratlanul előnyben és nagy erővel, Szivós ugyanakkor nem jutott el lövésig, kicsúszott a kezéből a labda.

Majd a negyed vége előtt egy másodperccel Luongo a vízre pattintott, onnan a felső kapufára vágódott a labda és a gólvonal mögé. Egy másodperc volt ekkor hátra, mégis lőni tudott.

Ez is egy újabb demoralizáló gól volt, és a negyedik negyedet egy újabb olyan előnnyel kezdtük, amikor kapura sem tudtunk lőni. Ellenben a másik oldalon di Fulvio Nagy feje lőtte a labdát.

Először vezettek az olaszok, de szerencsére nem tartott sokáig, mert Hárait most pontosan találta meg a labda, és a lövése is pontos volt.

Presciutti is tökéletes labdát kapott viszont középen az olaszok előnyénél, nagyon jól megmozgatták a magyar védelmet, esély sem volt a hárításra (6-7). Ez a gól mutatta, mekkora önbizalmuk van, amikor a jó helyzetben is a tökéletest keresték.

Erdélyi a szélről hibázott - a felső léc hárította a lövését -, ekkor már csak négy perc volt hátra.

Mivel az újabb olasz előny is bement - Luongo elhajolt és megtalálta az utat a bal alsóba -, először vezettek két góllal.

Hosnyánszky visszahozta az esélyt kereken három perccel a vége előtt, de még jól is kellett védekezni. Nagyban elakadt az olasz center csavarása, az egyenlítésért támadtunk, szabálytalanságot láttak a bírók.

Labdát szereztünk: Benedek Tibor időt kért, 1 perc 18 másodperc volt hátra. Egy perccel a vége előtt előnyt kaptunk.

Szivósra jött ki a figura - de ez sem egy megkomponált támadás volt, inkább csak a kényszer szülte -, Tempesti védte a lövését. Nálunk maradt a labda, Varga Hárait játszotta meg, aki megfogta a labdát, majd elengedte, amikor ketten voltak a nyakán. A bírók jobbnak látták, ha nem ítélnek semmit.

Az olaszok támadni már nem akartak a hátralévő 15 másodpercben, így is nyertek 8-7-re.

Fájó vereség volt, 5-3 után mintha leblokkolt volna a csapat, onnan 8-6 lett az olaszoknak. A fontos előnyöknél nem találtuk a jó megoldást, az a pontosság, ami megvolt két éve, vagy a tavalyi Eb-n is, most hiányzott. Ez a pontosság nem csak a támadásban, a védekezésben sem kísérte el a csapatot Kazanyba. Az olaszok pedig ezzel éltek a másik oldalon, miután kijöttek a gödörből és megérezték, sebezhető a magyar válogatott akkor is, ha kettővel vezet.

Az olimpia ezzel nem úszott el, de a válogatott történetében először pótselejtezőre kényszerülhet, ha nem nyeri meg a januári Európa-bajnokságot. 

Az amerikaiakkal fogunk játszani 

A szerb válogatott 12-7-re legyőzte az Egyesült Államokat a negyeddöntőben.  Így a szerbek az olaszokkal találkoznak az elődöntőben, míg az amerikai csapat a magyar csapat ellenfele lesz az 5-8. helyért vívott mérkőzésen. (MTI)

"Nem tudok rosszat mondani, jól játszottunk, fegyelmezettek voltunk. Azt csinálták a játékosok, amit kértem tőlük, úgy látszik, rosszat kértem" - értékelt az M4-nek a kapitány, Benedek Tibor.

Hozzátette, az olaszok emberelőnyből lőtték a gólokat, ahogyan szeretik, fegyelmezettek voltak.

"Két nagyon erős csapat játszotta ezt a negyeddöntőt, élethalál-harc volt mindkét csapatnak. Amikor azt mondtam, ha jobb az ellenfél, és megemeljük a kalapunkat, akkor ez az a meccs."  

Olaszország-Magyarország 8-7 (2-2, 1-2, 2-1, 3-2)

gólszerzők: Di Fulvio 2, Luongo 2, Giorgetti 1, Baraldi 1, Figlioli 1, Presciutti 1, illetve Varga Dá. 3, Varga Dé. 1, Erdélyi 1, Hárai 1 Hosnyánszky 1,