Hosszú Katinka döbbenetes előnnyel vb-győztes

2015.08.09. 17:58 Módosítva: 2015.08.09. 18:01
Hosszú Katinka szerezte a magyar úszók harmadik világbajnoki aranyát a kazanyi vb-n. Pályafutása ötödik világbajnoki címének örülhetett.

Hosszú Katinka a kazanyi vizes világbajnokságon a 200 vegyesen nyert aranyérme után 200 háton begyűjtött egy bronzot, így várta az utolsó versenyszámot, a 400 vegyest.

Abszolút favorit volt ezen a távon, hiszen a spanyol Mireia Belmonte Garcia, aki két éve második volt, most sérülése miatt hiányzott, az olimpiai bajnok kínai Je-Siven pedig döntőbe sem jutott.

A cseh Zavadova majdnem három teljes másodperccel maradt el Hosszútól a selejtezőkben, aki természetesen a négyes pályát kapta.

Szombaton a Vasas úszónője már megemlítette, hogy ez a következő rekord, amit kiszemelt magának, amin szeretne minél gyorsabban belülre kerülni.

Délelőtt 4:32,78-at úszott, amire csak annyit mondott, hogy két éve küszködve ért el ugyanannyit, míg most könnyedén, ezért bízott abban, hogy célba veheti a világrekordot, de ha azt nem is, szuperdresszben úszott idejét (4:30,31) megjavíthatja.

És akkor a döntő

Pillangón meglepetésre a kanadai Overholt fordult elsőnek, igaz, csak két századdal. Háton aztán a magyar mindenkit leszakított, tetemesre növelte az előnyét, két testhosszal vezetett, és három testhosszal volt a világcsúcson belül.

Mellen az amerikai di Rado közelített felé, de vele szemben is 2 másodperc volt az előny. Vastagon világcsúcson belül volt.  

Gyorson aztán, ha el is fáradt kicsit, 4:30,39-cel nyert. Másfél másodpercet így is megőrzött az előnyéből. A kínai Je-Siven csúcsa egyelőre elérhetetlen, mert gyorson iszonyú nagy időt úszott az olimpián, jobbat, mint a férfi győztes Ryan Lochte.

Hosszú ahogy a 200 vegyesen, ezen a távon is a legidősebb tagja volt a mezőnynek, mégsem tudták a tempóját tartani a fiatalabbak.

Pályafutása ötödik vb-címét szerezte, a harmadikat 400 vegyesen. 2009-ben nyert először, 2013-ban másodszor, Kazanyban pedig harmadszor.

Hosszú az aranyérmet Orbán Viktor miniszterelnöktől vehette át, aki abból az alkalomból tartózkodik Kazanyban, hogy a következő, 2017-es vizes világbajnokságnak Magyarország - Budapest és Balatonfüred - ad otthont.

Eredmény


    női 400 m vegyes, világbajnok:
   
   HOSSZÚ KATINKA 4:30.39 perc
2. Maya Di Rado (Egyesült Államok) 4:31.71
3. Emily Overholt (Kanada) 4:32.52