Verrasztó élete legnagyobb sikere: vb-ezüstérmes

2015.08.09. 16:56 Módosítva: 2015.08.09. 16:58

A két éve vb-hatodik Verrasztó Dávid tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot 400 vegyesen, idén megjavította az egyéni csúcsát, és egy vb-éremmel lett volna elégedett.

A délelőtti előfutamból a második idővel került a vasárnap esti fináléba, két amerikai között úszott az ötös pályán. Rajtuk kívül még a japán Szeto Daija volt harcban az érmekért. Ebből a négyesből csak neki nem volt eddig világbajnoki vagy olimpiai érme.

Száznál még csak hatodik volt, pillangón nagyon bekezdtek a többiek. Háton azonban már feljött, és harmadiknak fordult féltávnál.

Mellen még jobban rákapcsolt - miközben az addig vezető Tyler Clary folyamatosan visszaesett, végül csak negyedik lett -, már a második volt. 

Sokáig úgy látszott, hogy gyorson Kalisz megelőzi, de az utolsó métereken visszaverte a támadást, és visszavette a második helyet, 15 századdal verte az amerikait.

A japán Szeto nyert, Verrasztó egyéni csúccsal, 4:09.90 perces eredménnyel ért célba.

Életében először jutott 4:10 alá.

Az olimpia előtt egy évvel, vagyis a legjobbkor.

Nagyon örülök, életem legjobb úszása volt, legjobban önmagamtól féltem. Nem gondoltam, hogy a japán ekkorát úszik, szerintem senki. Egyértelműen számít, hogy fél éve változtattam, új dolgot kezdtem" - nyilatkozta a verseny után közvetlenül.

Hozzátette, folyamatosan javult idén, minden versenyen.

Biztos érmes akart lenni - a pillangó nem volt a legjobb, ezen majd javítani szeretne -, de azt nem gondolta volna, hogy a második hely is összejöhet.

"Rég volt ilyen, hogy én a hajrában nyerni tudjak, és ráadásul ezen egy igen fontos pozíció is múlott."

Kifejtette, az új felkészítés, hogy édesapja, Verrasztó Zoltán - ő írja az edzésterveket - mellett korábbi versenyzőtársa, Molnár Ákos is az edzője lett, mindenben segítette. Molnár mellúszó volt, Verrasztó mellen jött fel leginkább, akkor már másodiknak fordult.

"Ez a helyezés és ez az idő volt az, amiben reménykedtünk az év elején. Jól működött a munkamegosztás közöttünk. És nagyon fontos volt a lelki tényező, hogy elhiggye magáról, képes megcsinálni. Megesett, hogy már rajtkövön lefagyott régebben. Elhitte, képes érmet szerezni világbajnokságon is, képes 4:10 alá bejutni. A hajrát többször gyakoroltuk, az edzéseken modelleztük, hogy egy jól felépített verseny után a végén is jó döntéseket hozzon. Most éles helyzetben mutatta meg, mire képes. Nagy hitet ad nekünk ez az érem az olimpiai felkészülésre" - ezek már a fiatal edző, Molnár Ákos szavai voltak.

Az 1975-ben világbajnok édesapa, Verrasztó Zoltán csak annyit mondott, végig a sírás kerülgette. Fia minden résztávon betartotta, amit kértek tőle.

Eredmények


    férfi 400 m vegyes, világbajnok:
  
   Szeto Daija (Japán) 4:08.50 perc
2. VERRASZTÓ DÁVID 4:09.90
3. Chase Kalisz (Egyesült Államok) 4:10.05