Az interneten is megtalálhatóak a Fradi dokumentumai

2016.02.18. 13:12

A legnagyobb magyar közgyűjteményi portálnak számító Hungaricana internetes oldalára a Ferencvárosi Torna Club több tízezer oldalnyi dokumentumát is felrakták, írja az MTI a Budapest Főváros Levéltárában (BFL) csütörtökön rendezett sajtótájékoztató alapján.

Markója Szilárd, az Országgyűlési Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a Hungaricanán 150 közgyűjtemény összes anyaga megtalálható. Ez mintegy 12,5 millió oldalt jelent, amelyből az FTC dokumentációja 36 ezer oldalt tesz ki. Kenyeres István, a BFL főigazgatója azt mondta, hogy a Magyar Dolgozók Pártja és a Magyar Szocialista Munkáspárt irataiban is könnyedén megtalálhatóak az FTC-vel kapcsolatos rendelkezések, határozatok.

Részletes prezentációja során Biszak Sándor, az Arcanum Adatbázis Kft. ügyvezetője „a teljesség igényével végrehajtott” feladatként jellemezte a Fradi Múzeumot alapító Nagy Béla életművének és egyéb Fradi-kiadványoknak a digitalizálását, hozzáférhetővé tételét a Hungaricana-rendszerben. Kenyeres István emlékeztetett, hogy a BFL és a Fradi Múzeum tavaly januárban kötött együttműködési megállapodása értelmében a múzeum munkatársai kutathatják a klub múltját, s olyan dokumentumokhoz is hozzáférhetnek, amelyekhez addig nem. 

A levéltár segítséget nyújtott a múzeumnak a Nagy Béla alapító által hátrahagyott kiadványok digitális feldolgozásában és a közgyűjteményi portálon való publikálásban, az FTC pedig – tulajdonjoga fenntartásával – az angyalföldi intézményben helyezi el azon iratokat, kiadványokat, fotótári anyagokat, hang- és videofelvételeket, amelyek felbecsülhetetlen részét képezik az egyesület múltjának.