Amerikai foci, kosárlabda és hoki egyben: mi az?

2016.03.28. 07:55

Van egy sportág, amely ötvözi a kosárlabda, az amerikai foci akrobatikaus elemeit, és lassan másfél évtizede ejti ámulatba a tengerentúli sportrajongókat. Egy full kontakt sport, amelyben a zsákolás, a trambulin és sokszor az amerikai futballban látott védekezési elemek játsszák a főszerepet. A slamball lassan Európát is meghódítja.

Az olasz Italia 1 tv-csatorna élőben közvetíti az amerikai slamball-liga meccseit, így ezen a kontinensen is egyre többen szórakoznak a látványos sportág meccsein.

De mi is az a slamball?

A játékot egy kosárlabdapályán, kosárlabdával két négyfős csapat játssza, a cél minél több pontot szerezni. A két palánk előtt négy-négy trambulin van elhelyezve. A zsákolás három, míg a labda - az ellenfél érintése nélküli - kosárba juttatása kettő pontot ér.

A pályán lévő játékosok különböző posztokat töltenek be.

  • handler: aki a labdát vezeti, valójában a csapat irányítója. Általában az ő feladata a gunner játékba hozása
  • gunner: a csapat legfontosabb embere, a góllövő
  • stopper: a védekező játékos, feladata az ellenfél megállítása, és ez történhet keményen, az amerikai fociban, vagy a jégkorongban látott bodicsekkel történő szereléssel
Egy sportág, amely az amerikai major sportokat ötvözi

A jégkorong amúgy még ott jön a képbe, hogy a meccsen korlátlan cserét lehet végrehajtani, és ugyanúgy folyamatosan, ahogy a hokiban megszokhattuk. A játékosok biztonságát a kipárnázott kosárpalánk és gumipálya biztosítja, körben a jégkorongnál megszokott palánk védi a nézőket. Védőfelszerelés is óvja a játékosokat. A trambulinon egyszerre egy támadójátékos ugrálhat.

A meccseket négy hatperces negyedre osztották, a második negyed után jön a 10 perces nagyszünet. Egy támadásra 15 másodperce van egy csapatnak.

A sportágat egy Mason Gordon nevű ember alkotta meg, de tőke híján sokra nem ment egy ideig. Addig házalt, míg végül Mike Tollin, az ismert tv- és filmproducer ötletet látott a dologban. Elsősorban kosarasokat kerestek az új sportra, Gordon a streetballosok között találta meg az embereit.

Los Angeles utcáit járva egy éven belül 400 ilyen sportolót sikerült összetoborozni, 2002-ben hat csapattal elindult a bajnokság. A tévébe is gyorsan bekerült, egy korábbi NBA-sztár, Reggie Theus volt műsorvezető-kommentátor. Később az IMG is az ügy mellé állt és a bajnokságok finanszírozásában segített.

A slamball 2009-ben jutott el Ausztráliába, 2012-ben Kínában rendeztek nemzetközi versenyt, Európában a portugál, a spanyol és az olasz klubok is alakultak azóta.