Gyárfás Kissről: Azt tudtam, hogy volt valami nőügy

05
2016.04.06. 21:12

Szerda este Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában is beszélt Kiss László ügyéről, arról, hogy nyilvánosságra került: 1962-ben csoportos nemi erőszak miatt ítélték el az úszókapitányt. Délelőtt az úszószövetség Gyárfás vezetésével egyhangúlag biztosította a bizalmáról a 75 éves Kiss Lászlót.

Gyárfás az ATV-ben azt mondta:  

erkölcsi szempontból rosszul döntöttek azok, akik a szabadulása után engedték dolgozni Kiss Lászlót,

 ha ez a saját lányával történik, akkor 62-ben kitekeri az erőszaktevő nyakát, 63-ban pedig nem engedi tovább edzősködni, de 2016-ban szerinte emiatt nem lehet újra megbüntetni.

Gyárfáshoz Kálmán Olgának az első kérdése az volt, hogy tudott-e róla a tegnapi napot megelőzen. Erre az volt Gyárfás válasza, hogy tudott, de nem ismert minden részletet.

"Azt tudtam, hogy Kiss László a hatvanas években vagy az ötvenes évek végén vétkezett, súlyosan, ezért elmarasztalták, és aztán teret adtak neki" - mondta. Kálmán ekkor visszakérdezett, hogy azt tudta-e, hogy a szövetségi kapitány megerőszakolt egy lányt.

Álságos lenne, ha én azt mondanám, hogy tudtam a részleteket. Azt tudtam, hogy volt valami nőügy

- fogalmazott Gyárfás.

Volt egy másik sajátos megfogalmazása is: azt mondta: nála biztos, hogy Kiss László nem lett volna mondjuk egy apácazárdában nevelőtiszt.

Az úszószövetség elnöke szerint az egykori áldozat már nem él.

Gyárfás szerint azt a MÚSZ nem tudja, miért csak 20 hónapot kellett Kissnek letöltenie a büntetéséből.

Gyárfás elmondta az ATV-ben azt is, hogy Kiss kikérte Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének véleményét arról, hogy egyáltalán jogszerűen hozták-e nyilvánosságra az ítéletével kapcsolatos részleteket.

Az úszószövetség elnöke szerdán az Origónak is nyilatkozott a Kiss-ügyről, azt a kérdést tette fel, hogy van-e erkölcsi alapunk 55 év után elítélni Kisst, miután eddig bizalmat adtak neki. Szerint ennyi idő után így dönteni abszurd volna.