Muszáj brutálisan őszintének lenni Shane-nel

2016.10.12. 21:19

A riói olimpián aranyérmes három versenyző, Csipes Tamara, Hosszú Katinka és Szász Emese szerda délután lettek az Olimpiai Bajnokok Klubjának tagjai.

A háromszoros bajnok kajakos, Szabó Gabriella mutatta be csapattársát, Csipest, akivel a négyesben nyertek. Szabó az előző olimpián is aranyat nyert négyesben.

Szabó nyitógondolata az volt, hogy szeretné, ha Tokióban is együtt ünnepelhetnének. Visszaemlékezett arra is, hogy 15 évesen robbant be közéjük, holott ők már három évvel idősebbek voltak. És könnyedén vette az akadályokat, az idősebbek között is gyors volt.

"Amilyen nehéznek érezte a név súlyát, olyan keményen dolgozott. Az apukája és edzője szintén olimpiai bajnok. És most már ő is" - magyarázta Szabó.

Csipes Tamara arról beszélt, amikor visszanézi a közvetítést, mindig izgul, ők nyerik-e. Szerencsére a magyar hajó a féltáv után ellenállhatatlanul haladt a cél felé, a többiek nem tudták tartani a lépést.

Hosszú Katinkától a 80-as olimpián győztes hátúszó, Wladár Sándor kérdezett először. Megállapította, hogy hallatlan munkát végez az edzéseken, van mit tanulni tőle. Látszott a riói szereplésén is ez a megfeszített munka.

"Honnan tudod meríteni a motivációt a mindennapokra? Jókedvvel érkezel, jókedvvel távozol az edzésekről, miközben meghalsz. Mi nem ilyenek voltunk. Mi örültünk, ha lóghattunk, ha felmentést kaptunk." 

Erre Hosszú úgy válaszolt, hogy kitűzték célokat, és van mindig előtte valami, élvezi a munkát.

Az 1996-ban 200 vegyesen győztes Czene Attila először a Hosszú Katinka-jelenségről beszélt. Kifejtette, ha a váltót nem ússza le, 4 arannyal jön haza, ebben holtbiztos.

"Ha egy gyilkos edzésnek vége, és utána kiszállok, örömmel tölt el, ha alig bírok kikászálódni a medencéből. Függő lettem. Munkafüggő. Ha a Világkupán leúsztam 7 döntőt, és az utolsón, a 800 gyors utolsó százán éreztem, hogy a róka ki fog köszönni. A vízbe hánytam, nem szépítem. Aggódóan néztek rám, jól vagyok-e, mi eközben adtunk egy ötöst Shane-nel egymásnak. Mert az egy fontos dolog, hogy elértem a limitet. Azon a napon tényleg nem volt több bennem. Tudom, hogy ezzel másnap még állóképesebb leszek."

Hozzátette, imádja az úszást. Lassan 70 gyerek van az úszóklubjában (Iron Aquatics), ezt az imádatot szeretné nekik megtanítani napról napra.

"Nem egyszerű a munka Shane-nel. Sokat tanultunk egymásról az elmúlt 4 évben. Muszáj brutálisan őszintének lenni. Még ha iszonyatosan nehéz, akkor is. Ha egy megterhelő pillangó után azt mondja: elég volt vagy csináljunk még százat? Hát most mit mondjak? Meg kell tanulni, mi az, ami már túl sok, és mi az, amikor még csinálni kell. Nincs idő durcizni vagy hosszú sértődésekre. Nincs idő, mert a felkészülésből megy el az idő, ezért tovább kell lépni. Az elveszített időt pedig nem lehet visszanyerni.

A mai napig elég hihetetlen, hogy olimpiai bajnok vagyok. Nem tudom, mikor fogom természetesen kimondani ezt. Hosszú volt az utam, mert 27 évesen lettem olimpiai bajnok, de itt vagyok köztetek.

Megemlítette, 2020 még nagyon messze van, de mivel a rövid pályán már újra folyamatosan versenyzik, így már elkezdtek Tokióról is beszélni a férjével.

A legutóbbi olimpián győztes Szilágyi Áron Szász Emesét méltatta. 

"Az a mondás jut mindig eszembe rólad, pedig nem szeretek mondásokat idézni, hogy mindig az az erősebb, aki nem tombol, hanem mosolyog. Amikor csalódott vagy, ha veszítettél egy asszót, akkor is csak mosolyogni látlak. A hosszú kitöréseket el sem tudom képzelni, hogy tudod megcsinálni. Hogy bírják az izmad? Nekem is minden nap motivációt jelentesz, amikor együtt vagyunk a Vasasban."

Elmesélt egy olyan történetet is, hogy egyszer látta sírni. Négy éve, Londonban egy nappal az ő győzelme után történt ez. Július harmincadikán.

"Azt gondoltam, hogy ez nem igazságos. Hogy én olimpiai bajnok leszek, ünneplek, te pedig többet dolgoztál, többet izzadtál, mint én, te pedig nem vagy az. Neked a könnyek jutnak nem az ünneplés. Ezt a fentiek is észrevették szerencsére. Nagy büszkeséggel köszöntelek. Üdv, a klubban!"

Szász Emese azzal kezdte, hogy elállt a szava, alig tud megszólalni. 

"Úgy látszik, öregszem, mert egyre gyakrabban meghatódom. De hát Áron bemutatóját nem lehetett másként hallgatni. Nézegetem az érmem, hogy ez megtörtént-e. Azon is elérzékenyülök. Mester, most már egy klubban vagyunk" - üzente Kulcsár Győzőnek, aki négyszer nyert olimpiát.

Az 1964-ben győztes Dömölky Lídia elsőként Szász esküvőjéhez gratulált. "Gombóc volt a torkunkban, de tudtuk, hogy meg tudod csinálni. És most már nagy szeretettel köszönthetlek. A mosolyodat velünk is megoszthatod."