Belebukott a riói szereplésbe a Magyar Olimpiai Bizottság

2016.10.10. 17:36
A MOB sikeres riói szereplésről beszélt. A nyolc arany önmagában nem is kevés, de a kormány, elsősorban Orbán Viktor miniszterelnök hiányolta a hatékonyságot. Szimbolikus, rögtön az alkotmánymódosítás után terjesztették a parlament elé.

A 2012-es nyolc olimpiai aranyat hozó nyári olimpia Czene Attila sportállamtitkár állásába került, helyét Simicskó István vette át még akkor ősszel. Most az újabb nyolc arany után a sporttörvény módosításával az egész sportirányítást átszervezi a kormány.

A hétfőn benyújtott javaslat szerint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) ereje és befolyása, pénzosztó szerepe megszűnik, eközben a sportot irányító államtitkárság jelentősen erősödik.

Azokat a feladatokat, amelyekkel a 2012-ben elfogadott sporttörvény a MOB-ot felruházta, ezúttal visszavette, és visszaadta a Balog Zoltán vezette Emminek.

Szabó Tünde államtitkár megerősödött, Borkai Zsolt meggyengült, így lehet a legegyszerűbben lefordítani azt, ami történt.

Az egyelőre még nem világos, hogy az utánpótlásnevelés külön helyettes államtitkárságot kap-e, amiről régebben lehetett hallani, vagy sem.

A MOB-on keresztül milliárdok kerültek a sportágakhoz az elmúlt négy évben, ez most megszűnik. A törvény benyújtója a kormány, ezen belül is Balog Zoltán sportért is felelős miniszter. Ő is ott volt Rióban, amikor a sportirányítással kapcsolatos első gondolatok felmerültek.

Mi történt a riói olimpián?

Magyarország nyolc arannyal megtartotta vezető szerepét a világban, az igazi eufóriának viszont nyoma sem volt. A helyszínen sem, hiszen kevés szurkoló vállalta az utazást, és bármennyire is igyekezett a MOB sikersztorinak beállítani a szereplést, az üzenet nem ment át.

Négy éve ugyanis nyolc sportág volt éremszerző és két csapatsportágban voltak ott a magyarok a négyben. Most aranyat csak három sportágban szereztünk, és egyetlen csapatsportban, női vízilabdában sikerült a négy közé kerülni (negyedik helyre). A sorvadás ott is megmutatkozott, hogy kettővel kevesebb lett az érmek száma, kevesebb lett a pontszerző helyezés, és nem volt például 25 év alatti olimpiai bajnokunk sem.

Orbán Viktor Rióban - nem volt elégedett
Orbán Viktor Rióban - nem volt elégedett
Fotó: Gabriel Bouys
Orbán nem volt elégedett

a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) munkájával, már a helyszínen elmondta hiányérzetét Borkai Zsolt elnöknek; mindezt több forrásunk is megerősítette. Az erős központi vezetés jeleit nem látta, nemcsak az élsportban, a többi tagozatban sem. Elsősorban kevesellte az igazolt sportolók létszámát, azt, hogy az elmúlt négy évben nem kezdtek el annyian sportolni, ami szerinte elvárható lett volna a megnövekedett támogatások arányában.

Borkai két interjúban is elmondta, hogy kiváló a viszonya a miniszterelnökkel, a mostani átszervezés ezt mindenképp árnyalja. Szabó Bence főtitkár a MOB-os spekulációkat hülyeségnek nevezte. 

A kormány már régebben szembesült azzal, hogy nem igazán jó üzenet, miközben a sport stratégiai ágazat, annak egyik legfontosabb vezetője elsősorban Győr polgármestere, és csak társadalmi munkában vezeti a testületet. Eközben sokszor a miniszter és az államtitkár nem tudott vele egyeztetni.

Orbán hazaérkezése után azonnal kormányülésen tárgyalták az olimpiai szereplést, augusztus 24-én. Úgy tudjuk, másfél órán keresztül volt terítéken a magyar sport ügye. Egy hét múlva pedig Szabó Tünde sportállamtitkár tartott előadást az elképzeléseiről.

Az összegzés az lett, hogy a MOB nem élt hatékonyan azzal a kivételezett helyzettel, hogy a sportba minden eddiginél több pénz áramlik 2012 óta.

A MOB megszüntetése fel sem merült, részint mert a szervezet adta be az olimpiai pályázatot, de a NOB-bal való kapcsolattartás, a reprezentáció, és a csapatkönyvek készítése lenne ezentúl a feladatuk, no meg természetesen az olimpiai csapat benevezése.

A briteknél az olimpiai bizottság hasonló feladatköröket kap - a szereplésük etalon lett itthon is -, nem egyedi az ilyen felállás a sportirányításban.

A sportolóknak járó állami ösztöndíj, illetve az életjáradék fizetése átkerül majd a minisztériumhoz.

Hosszú Katinka vagy Kozák Danuta sikerei csekély mértékben köthetőek a MOB-hoz, utóbbi edzőváltását például bulvárízűnek nevezte a bizottság főtitkára, noha akkor már aranyérmekkel igazolta, hogy nem hozott rossz döntést, amikor a vőlegénye, Somogyi Béla lett a felkészítője.

Balog Zoltán miniszter egy hete hétfőn, amikor átvette a MOB-tól a jelentést az előző négy évről, már célzott arra, hogy még hatékonyabbá kell tenni az irányítást.

Akkor a MOB-ban kifejezetten fagyos volt a hangulat, érezték, hogy kiveszik a kezükből a legfontosabb területet. Erre utalt az is, hogy arra az eseményre a minisztérium küldte ki a meghívókat, ami egy komolyabb bejelentést sugallt. Bejelentés helyett azonban jött az új törvény, amiről a parlament már a héten szavazhat.