A 41 éves futó nem öregember, elsöprő hajrával jutott ki az olimpiára

2016.07.10. 20:18

Mindenki Bernard Lagaton ámul, aki 41 évesen óriási hajrával nemcsak, hogy kiharcolta az olimpiai indulás jogát, de meg is nyerte az amerikai válogatót 5000 méteres síkfutásban.

Fiatal srácokkal edzek, és egyébként sem hiszem, hogy öreg vagyok. Ha úgy gondolnám, akkor úgy is futnék, mint egy öregember"

– nyilatkozta Bernard Lagat, akit leírtak, miután tavaly nem sikerült neki a válogató, és nem indulhatott a pekingi világbajnokságon.

A 41 éves Lagat szuperhajrája az amerikai válogatón

Tízezer méteren most sem sikerült neki kijutnia, de ötezren nagyon taktikusan versenyezve nyert. Az utolsó körben Lagat még a hatodik helyen állt, Galen Rupp jó tizenöt méterrel ment a mezőny előtt, de elmerevedett. A hajrát Paul Chelimo kezdte meg, sikerült is neki 10 méteres előnyt kiharcolni, de 250-nel a céltól már Lagat is megindult, egyre előrébb jött. Száznál már második volt, majd negyvennél már vezetett, a leggyorsabb utolsó 400-zal (52.82) vert mindenkit. 

A célvonal után lefeküdt, és elsírta magát a sikerétől. A Kenyában született atlétának ez volt a nyolcadik amerikai bajnoki címe ötezren, Rióban az ötödik olimpáján indul. A mostani ötezres döntőből indulási jogot mindhárom futó afrikai születésű. Lagaton kívül Chelimo és Hassan Mead kvalifikálta magát.