Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

A zikavírus kiherélte az olimpiai golftornát

2016.07.11. 19:24

Jordan Spieth, a golfozók világranglistájának harmadik helyezettje úgy döntött, a zikavírus okozta megbetegedések miatt nem indul az augusztus 5-én kezdődő Rio de Janeiró-i olimpián.

A 22 éves amerikai versenyző döntéséről és annak okáról Ty Votaw, a Nemzetközi Golf Szövetség alelnöke számolt be hétfőn. Mindez azt jelenti, hogy az olimpiai golfversenyen nem áll rajthoz a világ négy legjobbja, a rangsorban első Jason Day, a második Dustin Johnson és a negyedik Rory McIlroy már korábban lemondta a részvételt, valamint így döntött a dél-afrikai Branden Grace és Louis Oosthuizen, és a japán Macujama Hideki is, írja az MTI.

A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma.

Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A zikavírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okoz a várandósság idején megfertőződött nők magzatjainál.

A golf 112 év után tér vissza idén az olimpia műsorára.