Kétszer is elsírta magát a négy olimpia után csúcsra érő súlyemelő

GettyImages-587471322
2016.08.09. 10:59

A kolumbiai Óscar Figueroa nem is vonulhatott volna vissza szebben, mint egy olimpiai arannyal. A súlyemelő a 62 kilósok között nyert hétfőn, a klasszikus módon, cipőit az emelő dobogón hagyva jelezte, neki itt véget ért. Az eredményhirdetéskor is potyogtak a könnyei.

Figueroa a negyedik olimpiáján indult, 2004-ben az 56 kilósok között ötödik volt. Négy évvel később Pekingben sérülten próbálkozott, nagyon szenvedett, a gyötrelmeiről készült felvételek bejárták a világot. Óriási csalódás volt neki ez az olimpia, szakításban nem tudott érvényes kísérletet bemutatni.

A 2012-es londoni olimpián viszont már majdnem minden összejött neki, lökésben olimpiai csúcsot ért el, de összetettben csak a második helyet tudta megszerezni az észak-korai Kim Unguk mögött. Azért az ezüstnek is örülhetett, a harmadik Eko Yuli Irawannak is ugyanannyi, 317 kiló volt az összteljesítménye, mint neki. Csak éppen az indonéz nehezebb testsúllyal mérlegelt, ezért szorult mögéje.

A riói olimpia is kettejük párharcáról szólt, szakításban mindketten 142 kilót teljesítettek, a lökés előtt így kisebb súlyával Figuora vezetett. A lökés nagy taktikázást hozott. Figueora 172 kilóval kezdett, ki is nyomta, míg Irawan 170-et lökött. A kolumbiai ezután 176-ra emeltetett és ezt fogást is sikeresen teljesítette. Irawannak ez nem ment elsőre, 179-en próbálkozott, de nem tudott azon sem sikeres fogást bemutatni, így a kolumbai lett az olimpiai bajnok 318 kilós összteljesítménnyel.

Figueroa is nekiment a 179-nek, ő sem tudta kinyomni, de az utolsó kísérleténél, amikor már tudta, hogy ő az olimpiai bajnok, eleredtek a könnyeik. Ez volt pályafutása utolsó fogása is, abbahagyta a versenyszerű súlyemelést.

Oscar Figueroa olimpiai arannyal vonulhat vissza (RIO 2016)

A győzelme az eredményhirdetéskor is megérintette, sírva vette át aranyérmét. Figueroa nemzeti hőssé is vált, Kolumbia harmadik aranyérmét szerezte az olimpiák története során.

„Nagyon meghatódtam, mintha az egész nemzetet felemeltem volna. A könnyeim Kolumbiának szólnak"