Árpád
-2 °C
4 °C

Az orosz súlyemelőket sem engedik az olimpiára

2016.07.29. 20:53

Az elmúlt hetekben a teljes orosz atlétacsapatot, több úszót, egy héttel az olimpia kezdete előtt pedig az orosz súlyemelőket is kizárták az augusztus 6-án kezdődő riói olimpiáról, írja az MTI.

Az Aján Tamás vezette, budapesti székhelyű nemzetközi súlyemelőszövetség telefonos konferencián határozott úgy, hogy

a nyolc kvótát kiharcoló orosz csapatból senki sem állhat rajthoz a jövő héten kezdődő nyári játékokon.

Bár az indoklás nem szerepel a hírekben, de jelzés lehet, hogy közülük kettőnek már volt korábban - eltiltással járó - doppingesete. Az olimpiára nevezett orosz súlyemelő válogatott tagjai között három női emelő van: a 2012-es olimpiai második, négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Tatyjana Kasirina (plusz 75 kg), a 2013-ban vb-, 2014-ben Eb-győztes Tyima Turjeva (63 kg) és a 2015-ös világbajnoki bronzérmes Anasztaszija Romanova (69 kg).

A férfiaknál a plusz 105 kilogrammban olimpiai harmadik, kétszeres világ- és Európa-bajnok Ruszlan Albegov, a 85 kg tavalyi vb-aranyérmese, Artyom Okulov, az ugyanebben a kategóriában 2014-ben Eb-ezüstérmes Adam Maligov, a 105 kilós, kétszeres Európa-bajnok, többszörös vb-érmes David Bedzanjan és a 69 kg-ban szereplő kétszeres kontinenselső, háromszoros világbajnoki ezüstérmes Oleg Csen nem lehet ott az olimpián.

A héten az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, Julija Jefimovát, valamint hat orosz társát zárták ki az olimpiáról. Mihail Dovgaljuk, Natalija Lovcova és Anasztaszija Krapivina azért nem kapta meg a versenyzéshez szükséges egyéni engedélyt a nemzetközi szövetségtől (FINA), mert korábban már volt doppingesete.

Az orosz sportolók közül már alig több mint kétszáz állhat rajthoz Rio de Janerióban. Összehasonlításképpen a magyar csapat 160 fős.

Múlt hétfőn hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség fővizsgálójának a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített összegzését, amelyben államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A NOB végrehajtó testülete azonban vasárnap úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?