Az orosz súlyemelőket sem engedik az olimpiára

2016.07.29. 20:53

Az elmúlt hetekben a teljes orosz atlétacsapatot, több úszót, egy héttel az olimpia kezdete előtt pedig az orosz súlyemelőket is kizárták az augusztus 6-án kezdődő riói olimpiáról, írja az MTI.

Az Aján Tamás vezette, budapesti székhelyű nemzetközi súlyemelőszövetség telefonos konferencián határozott úgy, hogy

a nyolc kvótát kiharcoló orosz csapatból senki sem állhat rajthoz a jövő héten kezdődő nyári játékokon.

Bár az indoklás nem szerepel a hírekben, de jelzés lehet, hogy közülük kettőnek már volt korábban - eltiltással járó - doppingesete. Az olimpiára nevezett orosz súlyemelő válogatott tagjai között három női emelő van: a 2012-es olimpiai második, négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Tatyjana Kasirina (plusz 75 kg), a 2013-ban vb-, 2014-ben Eb-győztes Tyima Turjeva (63 kg) és a 2015-ös világbajnoki bronzérmes Anasztaszija Romanova (69 kg).

A férfiaknál a plusz 105 kilogrammban olimpiai harmadik, kétszeres világ- és Európa-bajnok Ruszlan Albegov, a 85 kg tavalyi vb-aranyérmese, Artyom Okulov, az ugyanebben a kategóriában 2014-ben Eb-ezüstérmes Adam Maligov, a 105 kilós, kétszeres Európa-bajnok, többszörös vb-érmes David Bedzanjan és a 69 kg-ban szereplő kétszeres kontinenselső, háromszoros világbajnoki ezüstérmes Oleg Csen nem lehet ott az olimpián.

A héten az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, Julija Jefimovát, valamint hat orosz társát zárták ki az olimpiáról. Mihail Dovgaljuk, Natalija Lovcova és Anasztaszija Krapivina azért nem kapta meg a versenyzéshez szükséges egyéni engedélyt a nemzetközi szövetségtől (FINA), mert korábban már volt doppingesete.

Az orosz sportolók közül már alig több mint kétszáz állhat rajthoz Rio de Janerióban. Összehasonlításképpen a magyar csapat 160 fős.

Múlt hétfőn hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség fővizsgálójának a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített összegzését, amelyben államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A NOB végrehajtó testülete azonban vasárnap úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.