Árpád
-2 °C
4 °C

Az összes orosz sportolót kitilthatják az olimpiáról

GettyImages-149749278
2016.07.19. 16:36 Módosítva: 2016-07-19 16:48:57
Példa nélküli, amit az oroszok beindítottak a sportban, és alapjaiban rázkódhat meg a sportvilág abban az ügyben, ami doppingoló sportolók kiszűréséből indult, és a világ egyik legnagyobb olimpiai bizottságának, az orosznak a megsemmisülésével folytatódhat.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA hétfőn nyilvánosságra a 2014-es szocsi téli olimpia miatt indított független vizsgálatot, majd arra a következtetésre jutott, hogy a jelentésben foglaltak miatt, az összes nemzetközi sporteseménytől, így a riói olimpiáról is el kellene tiltani az orosz sportolókat. Végső döntést csütörtökön hoznak – tudatta a NOB végrehajtó bizottságának közleménye.

Bekeményített a NOB

A közlemény példátlan szigorúsággal fogalmazta meg döntéseit, igaz, azok egyelőre csak átmenetiek:

  • A NOB nem támogatja semmilyen sportesemény, találkozó oroszországi megtartását, beleértve a 2019-es Európai Játékokat, amelynek rendezési jogát tavaly Oroszország kapta, már akkor azzal a feltétellel, hogy megnyugtatóan rendezi a doppingvádakat.
  • Az orosz sportminisztérium egyetlen tagja sem kaphat akkrediátciót a riói olimpiára és azok sem, akiket a doppingolásban érintettként megemlít a WADA jelentése.
  • Kezdeményezik a szocsiban tartott téli olimpián résztvevő összes orosz sportoló mintáinak újbóli elemzését.
  • A NOB arra kéri az olimpiai téli sportágak szövetségét, fagyassza be minden Oroszországban tervezett sportesemény szervezését, beleértve világbajnokságokat is.
  • A rendelkezések 2016 december 31-ig lesznek érvényben, amit egy decemberi találkozón fog a NOB végrehajtó bizottsága felülvizsgálni.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke azonnali reakciót ígért. A német elnök korábban azt mondta, hogy a 2014-es téli olimpiával kapcsolatos vizsgálat eredményeinek nem lesz a riói játékokra is kiható következménye, de azt is hozzátette, hogy ha megállapítják Oroszország intézményes felelősségét, akkor a NOB azonnal reagálni fog. Az persze mindig kérdés, hogyan. A NOB-nak 206 tagja van.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden úgy döntött, hogy megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy az összes orosz sportolót eltiltsák a 2016-os olimpiáról. Bach szerint megdöbbentő és példátlan támadás érte a sport és az olimpiai játékok integritását, és a NOB nem fog habozni, hogy a legkeményebb szankciókat léptesse életbe. Az orosz sportminisztériumot és más személyeket említett, akik megsértették az Olimpiai Chartát.

A botrány a doppingvizsgálatok teljes rendszerének átalakításához vezethet, hogy a sportszervezetektől teljesen függetlenné és átláthatóvá tegyék.

A lassan másfél éve húzódó ügyben az orosz titkosszolgálat is érintett lehet, és az orosz sportminiszter neve is többször felbukkant minden idők egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb doppingbotrányában.

De hogyan jutottunk idáig? 

2014 decemberében a WADA vizsgálatot indított az ARD német televíziós csatornában bemutatott állítólagos orosz szisztematikus doppingprogram ügyében. Az ARD dokumentumfilmjében részben titokban rögzített kép- és hangfelvételek bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárult az orosz sportolók eredményességéhez.

A WADA tavaly novemberben hozta nyilvánosságra a vizsgálati eredményeit, és az atlétikában robbant a bomba: kiderült, hogy az oroszok nem tartották be az előírásaikat, a doppingolás kultúrája pedig a sportág minden szintjén elterjedt. 

A jelentés után a moszkvai doppinglabor elveszítette WADA-akkreditációját, a vezetőjét eltávolították, az atlétikai szövetségüket felfüggesztették. A laboratórium vezetője, Grigorij Rodcsenkov a botrány kibukása után beismerte, hogy 1417 mintát  szándékosan semmisített meg, mielőtt a WADA ellenőrizte a laborjukat. A jelentés szerint a labort folyamatosan megfélemlítették az orosz állami szervek, sőt még az orosz biztonsági szolgálat is, és beleavatkoztak a munkájába.

Rodcsenkov, a kulcsfigura

Az orosz reakciókban nagy hangsúlyt kap Rodcsenkov kétes megítélése. Az 58 éves vegyész szakember – aki maga is atletizált, ötezer méteres futáson Moszkva bajnoka volt – öt évvel ezelőtt közvetve már az orosz hatóságok látóterébe került, hogy köze lehet doppingszerekkel való kereskedéshez. A nyomozás a húga ellen folyt, de az ő irodájában is házkutatást tartottak. Bizonyítékok nem kerültek elő. 

Tavaly azonban a WADA jelentésében már az állt, hogy az orosz doppingellenes hatóságot akkor már tizedik éve vezető Rodcsenkov szándékosan semmisített meg ezer vizeletmintát, nehogy kiderülhessen belőlük, hogy a sportolók tiltott szereket szedtek. Visszautasította a vádakat, de novemberben lemondott, és az Egyesült Államokba távozott.

Idén július elején – a WADA legutóbbi jelentésének nyilvánosságra kerülése előtt –az orosz Nyomozati Bizottság (SZK) tudatta, hogy nyomozást indítottak Rodcsenkov ellen, azt gyanítva, hogy a tavaly még a doppingolás feltárásán ügyködő vegyész az Egyesült Államokból szerzett be doppingszereket, és azokat a saját maga által létrehozott hálózaton keresztül orosz sportolók körében értékesítette. Az orosz nyomozók szerint a minták tavalyi megsemmisítését valóban illegálisan végezte, de nem azért, hogy az állami szinten megszervezett doppingolás nyomait eltüntesse, hanem azért, hogy saját üzelmeinek bizonyítékait semmisítse meg. Az SZK vezetője a hónap elején kezdeményezte az amerikai hatóságoknál, hogy tegyék lehetővé kihallgatását, ez azonban nem történt meg. 

A történtek miatt hatalmas volt a felháborodás, a magukat tisztának valló atléták az ellopott érmeiket követelték vissza, és az IAAF-et, a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget is hibáztatták, amiért a gyanúba keveredett oroszokat hagyták versenyezni. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezek után vizsgálatot rendelt el, egyúttal kérte, hogy az illetékesek mindenben működjenek együtt a nemzetközi doppingellenes mozgalom vezetőivel. Hónapokkal később, idén márciusban Putyin a sportvezetést tette felelőssé a történtek miatt.

Májusban az amerikai CBS adó állításai után a WADA vizsgálatot indított a 2014-es szocsi téli olimpiával kapcsolatban is: a CBS információi szerint több orosz olimpikon is doppinggal szerzett aranyérmet. A WADA elnöke, Craig Reedie akkor alapos vizsgálatot ígért, meg azt, hogy beszélni fognak Grigorij Rodcsenkovval, a felfüggesztett moszkvai laboratórium korábbi vezetőjével.

Két nappal később az amerikai New York Times már arról írt, hogy több tucat olyan orosz sportoló vett részt a 2014-es szocsi téli olimpián, akik az államilag irányított doppingprogram részesei voltak. Megszólaltatták Grigorij Rodcsenkovot, ő állította, hogy orosz titkosszolgálat emberei és doppingellenes szakemberek titokban felbontották a vizeletmintákat tartalmazó rongálásbiztos tégelyeket, és kicserélték a doppingos mintákat a hónapokkal korábban gyűjtött tiszta vizeletre.

Rodcsenkov szerint legalább száz szennyezett mintát semmisítettek meg az olimpia végéig. A szakember elmondása szerint a laboratórium falán lévő lyukon keresztül is cseréltek ki tégelyeket az FSZB egyik, vízvezeték-szerelőnek álcázott embere segítségével.

Az elsők lettek az éremtáblázaton 

A 2010-es, vancouveri téli olimpiához mérten kiugróan jól teljesítettek az orosz sportolók a hazai rendezésű 2014-es olimpián. Vancouverben még az első tízben sem voltak: három arannyal, öt ezüsttel és hét bronzzal a tizenegyedik helyen végeztek, addig Szocsiban már az éremtáblázat első helyét szerezték meg tizenhárom arannyal, tizenegy ezüsttel és kilenc bronzzal. 

Június közepén eldőlt, hogy érvényben marad a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által kiszabott tiltás, és az orosz atléták nem indulhatnak a riói olimpián, pedig az orosz sportvezetés fogadkozott, hogy változtatni, szigorítani fognak, azonban csak látszatintézkedések történtek.

Az oroszok november 18-a és május 29-e között 2947 mintavételt terveztek versenyen illetve azon kívül. Ebből kapásból 73 esetben le sem vették a mintát, 736 mintánál pedig vagy el sem végezték a teszteket, vagy csak csökkentett tartalommal tették azt. A WADA valamint és az angolok is hiába próbálták meg ellenőrizni a sportolókat, rendszeresen falakba ütköztek, nem tudtak mintát venni tőlük vagy fegyveresek fenyegették meg az ellenőreiket. 

A döntés ellen kikelt Jelena Iszinbajeva, a női rúdugrás korábbi szupersztárja, sokszoros világcsúcstartó, Athén és Peking olimpiai bajnoka, aki idén visszatérésére készült, de a WADA döntése miatt ő sem mehet Rióba. Erre csupán annak a néhány orosz könnyűatlétának van esélye, akik az elmúlt években Oroszországon kívül edzettek, így olyan laborokban ellenőrizték őket, amelyeket a WADA továbbra is hitelesnek tart. Ilyen szerencsés helyzetben van például Darja Klisina, aki évek óta az Egyesült Államokban edz. A NOB elnöka, Tomas Bach a múlt héten azt is egyértelművé tette, hogy Klisina nem semleges színekben, hanem orosz zászló alatt versenyezhet Rióban.

Mindezek után hétfőn Richard McLaren, a WADA által a szocsi olimpia ügyében felkért független vizsgálóbizottság vezetője sajtótájékoztatón jelentette be, mire jutottak, a vizsgálatuknak több súlyos megállapítása is volt: 

  • a 2010-es gyenge téli olimpiai szereplés után 2011-től kezdve igyekeztek eltüntetni a pozitív mintákat a doppinglaborokból, és a téli olimpia előtt mindenkitől tiszta mintákat vettek le
  • a doppingoló sportolók úgy tudták elkerülni a lebukást és a felelősségre vonást, hogy a vizeletmintákat kicserélték. A moszkvai és a szocsi doppinglabort is az állam felügyelte, a csalás így az ő irányításukkal, központilag működött.
  • A vizsgálat minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy az orosz szövetségi biztonsági szolgálat, az FSZB segédkezett a bizonyítékok eltüntetésében. A vizsgálat alátámasztotta Rodcsenkov azon állításait is, miszerint egy apró lyukon csempészték ki a mintákat, a kupakjait eltávolították és tiszta anyagra cserélték.
  • Az orosz sportminisztériumnak is tudnia kellett az egész műveletről, így szinte kizárt, hogy Vitalij Mutko sportminiszter ne legyen érintett. Az is elhangzott, hogy az egész túlnő a téli olimpián, mert egy oroszoknál futballozó külföldi játékos mintáját is meghamisították. A futballszövetség elnöke Mutko, és a 2018-as orosz vb előkészületeit is ő felügyeli. 

Moszkva szerint is komolyak a vádak

Vlagyimir Putyin orosz elnök még hétfőn reagált a történtekre: elmondta, hogy a jelentés alapját adó, ma már az Egyesült Államokban élő Grigorij Rodcsenkovnak a megítélése vitatható, azt is közölte, hogy kész felfüggeszteni azokat a vezetőket, akiket a jelentés név szerint megemlít.

Ezek a sportminiszter helyettese, Jurij Nagornih, és az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) orvosi és tudományos programjaiért felelős Irina Rogyionova. Előbbi felfüggesztését már hétfőn bejelentette Vitalij Mutko sportminiszter, aki viszont a történtek ellenére a helyén marad.

Ezt az orosz elnök szóvivője azonnal egyértelművé tette. A jelentés a politikust valóban nem említi, igaz, a WADA által felkért független bizottság vezetője, a kanadai Richard McLaren szóban megjegyezte, kizárt, hogy Mutko ne tudott volna az üzelmekről.

Mutko hivatalban tartása még vitákat okozhat Moszkva és a WADA között, mivel McLaren azt is kijelentette, hogy

az orosz labort nem hitelesíti újra a WADA, amíg az érintettek posztjukon maradnak.

Az Orosz Olimpiai Bizottság kedden közölte, hogy fontos figyelni a WADA állításaira, amelyek nagyon komolyak. A szervezet épp ezért további, alapos vizsgálatokat sürgetett, minden érintett fél részvételével. Az együttműködést hangsúlyozó lépés arra mindenképp jó, hogy a közelgő olimpiai játékokon túlra tolja el az oroszok szerint is elfogadható alapossággal meghozott végső következtetéseket.

Kétségtelen azonban az is, hogy név szerint nem említ sportolókat a WADA legutóbbi jelentése, ami érthető, hiszen nem egyes sportolók lebukásáról szól ez a jelentés,  hanem épp arról, hogy az ellenőrző szervek nem működnek megbízhatóan, sőt, állami jóváhagyással, tevékenyen vesznek részt a doppingolások elfedésében.

Mi lesz így a foci-vb-vel?

A kialakult helyzetet nehéz elválasztani az Oroszország és a Nyugat között a Krím annexiója és a Kreml kelet-ukrajnai szerepvállalása miatt kialakult politikai konfliktustól, amelyek már teljes egészükben a hidegháborút idézik, csak épp Varsói Szerződés és blokk országok nincsenek hozzá Oroszország mellett. A moszkvai értékelések hangsúlyozzák is, hogy politikai ügyről van szó, erre Putyin is utalt, amikor azt mondta, nem jó, ha a politika ráül a sportra.

Az oroszok 2018-ban futball-világbajnokságot rendeznek, és mivel az orosz futballszövetség és annak vezetője is is érintett a botrányban, ezért a FIFA-nak is reagálnia kellett valamit.

A nemzetközi futballszövetség hétfő este közölte, hogy természetesen továbbra is kiállnak az orosz szervezés mellett, ami pedig az ő részüket illeti: mivel a torna tisztaságáért ők felelnek, ezért mindent meg fognak tenni, hogy ne szennyezhesse be doppingbotrány a világbajnokságot.

Aztán nem sokkal később elkérték a WADA-tól az üggyel kapcsolatos, McLaren jelentésben is említett információkat, és amint az etikai bizottságuk megkapja, kivizsgálja, és megteszi a szükséges lépéseket, ígérték. Ettől persze valószínűleg még nem lesz veszélyben az orosz világbajnokság, aminek szervezőit korábban azzal vádolták meg, hogy megbundázták a helyszínválasztás szavazását. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?