Az oroszok visszatámadnak doppingügyben: Phelps legálisan doppingol!

2016.08.09. 13:10

A Rosszija 24 orosz állami televízióban megint meldoniumbotrány volt a téma, ezúttal a 19-szeres olimpiai aranyérmes Michael Phelps miatt. Az oroszok szerint az úszó vákuumos kezelésének hatása alig tér el valamiben a 2016. január elsejétől betiltott gyógyszertől.

A meldonium leginkább Oroszországban és a balti államokban terjedt el mint szívgyógyszer. Javítja a vérkeringést, növeli a sportolók terhelhetőségét, és sokáig nem is számított doppingszernek. A teniszező Marija Sarapova tíz évig szedte a készítményt, amíg az év elején el nem tiltották érte.

Az oroszok, Vlagyimir Putyinnal az élen, továbbra is kitartanak amellett, hogy a szernek nincs teljesítményfokozó hatása, legalábbis nem több, mint az amúgy legális köpölyözésnek:

A vákuumos masszázs serkenti a keringést és hozzájárul általános jólléthez, ami elősegíti a gyorsabb izomregenerációt a fizikai terhelés után. Vagyis az ilyen gyakorlatok nettó hatása sok szempontból nem különbözik a meldoniumtól

– mondja az orosz szakértő.

A meldoniummal rengeteg (főleg orosz) sportoló bukott meg, köztük olyan nagyágyúk, mint a már említett, ötszörös Grand Slam-torna győztes Marija Sarapova, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó, valamint Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó. Utóbbi ugyanakkor részt vehetett az olimpián, szerzett is egy ezüstérmet, bár a közönség kifütyülte a bemutatáskor.

Az orosz atlétákat teljes létszámban, a súlyemelőket, néhány úszót, valamint a komplett paralimpiai csapatot kitiltották az olimpiáról. Van tehát mit törleszteniük. 

Az ügyben egyébként megszólalt a szer feltalálója, Ivars Kalvins is, aki 2015-ben életműdíjat vehetett át az Európai Szabadalmi Hivatal ünnepségén. Abban nincs semmi meglepő, hogy szerinte a szernek nincsenek teljesítményfokozó hatásai. Hasonló véleményen van ugyanakkor az észt dr. Sergei Illjukov, a WADA sportorvosi tanácsadója is, aki szerint a meldonium egyáltalán nem csodaszer, de a szabály az szabály, amit be kell tartani.