Ez most igazi örömpóló volt

2016.08.12. 15:43

Felszabadult, könnyed és látványos vízilabdát produkálva, a magyar férfi pólóválogatott megszerezte első győzelmét Rióban.

A nyugodt meccshez ezúttal Japán volt a partner, amely csak a magyarok visszaállása után tudta némileg szorosabbá tenni a meccset és 17-7-et játszani Benedek Tibor csapatával.

Komolyan értékelni csak az első két negyedet szabad. Egy 5-1-gyel és egy 6-2-vel gyakorlatilag le is rendeztük a meccset, és a találkozó Manhercz Krisztián és Kis Gábor vetélkedésévé alakult.

Előbbi öt, utóbbi négy góllal zárta ezt az edzőmeccsnek is beillő találkozót.

Nem túlzás ez a kijelentés, hiszen volt olyan, hogy a támadásokhoz már csak három magyar pólós úszott fel, a távoli lövések rendre jöttek, és a látványos elemekből, egy-egy csavarásból sem volt hiány. Egy ilyenből szerzett Kis-gól után maga az elkövető is elcsodálkozott, mire képes.

Valóban felszakadt egy gát a magyar csapatban, amely három döntetlennel érkezett a meccsbe és nem csak emiatt volt kötelező elvárás a győzelem. Amely aztán könnyed játékkal be is következett. A sikert azért is kell a helyén kezelni, mert ez a japán válogatott igazából majd csak a 2020-as, hazai olimpiára lehet majd valóban kész.

Aztán az utolsó kétszer nyolc percben gyakorlatilag már csak úszkáltak a fiúk, arra azért gondosan ügyelve, hogy nyolcnál közelebb ne jöhessen Ázsia legerősebb csapata. Nagy Viktor bravúrokkal tartotta távol az ellenfelet, Kis pedig centerből ellenállhatatlan volt.

Az utolsó meccsen a szerbeket is verő, a csoportot vezető Brazília lesz az ellenfél, hétfő hajnali 1:50-kor. Egészen biztos, hogy azon a meccsen már arra is figyelni fogunk, hogyan áll a másik csoport, de persze a legfontosabb a továbbjutás lesz. Aztán kezdődik számunkra az olimpia.

"Komolyan vettük ezt a mérkőzést, így belőttük a helyzeteinket. Persze ezeket ugyanúgy ki lehet hagyni, mint ahogyan kihagyták a görögök, vagy az ausztrálok, és ezért sokkal szorosabb meccset játszottak. Ezen kívül taktikailag annyival könnyebb helyzetben voltunk, hogy Japán nem változtatott a stratégiáján, így mi eléggé fel tudtunk ebből készülni" - nyilatkozta a vegyes zónában Benedek Tibor. A szakember hangsúlyozta, a csoportkör zárómérkőzésén a brazilok elleni egy gyilkos meccs lesz. "Hiába vagyunk jobbak papíron, de az az agresszió, amit ők beletesznek, az kompenzálja a tehetségbeli tudást, ami a javunkra szól."

Az ötgólos Kis Gábor az MTI-nek elmondta, tudták, hogy jobbak a japánoknál, de nem bíztak semmiben az eddigi, viszonylag szerencsétlen mérkőzések után. "Azt tűztük ki célul, hogy ha valamennyivel jobbak vagyunk, akkor legyünk még annál is jobbak, próbáljuk kihozni a maximumot ebből a mérkőzésből, ami azt hiszem, nagyjából sikerült is."

Az olimpiai bajnok center kiemelte: "Függetlenül minden más eredménytől, rendkívül kemény meccs lesz a brazilok elleni, ahol mindenképpen győznünk kell. Nagyon fontos, mert ha tovább is jutunk, egy brazilok elleni vereséggel nekimenni a negyeddöntőnek, nem lenne méltó a magyar válogatotthoz. Viszont tény, hogy itt az olimpián teljesen megváltoznak az erőviszonyok, olyan dolgokat tudnak kihozni magukból az esélytelenebb csapatok, amit még soha, az esélyeseken pedig hatalmas teher van. Ezek kicsit megbolygatják az eredményeket. Szerintem mi most kicsit átestünk ezen a sikertelenségen, és bízom benne, hogy a következő akadályt is vesszük majd."

Magyarország-Japán 17-7 (5-1, 6-2, 2-2, 4-2)

Maria Lenk Uszoda, 300 néző, v.: Ivanovski (montenegrói), Rezvani (iráni)

gólszerzők: Kis 5, Manhercz 4, Varga Dé. 3, Szivós, Decker Á., Varga Dá., Vámos, Hosnyánszky 1-1, illetve Takej 3, Okava, Kadono, Simizu, Araj 1-1

emberelőny/gól: 3/2, illetve 9/3

Magyarország: Nagy - Vámos, Erdélyi, Szivós, Varga Dé., Varga Dá., Kis G. - cserék: Zalánki, Manhercz, Hosnyánszky, Decker Á., Hárai

Japán: Tanamura - Araj, Siga, Iida, Simizu, Takej, Okava - cserék: Adacsi, Janase, Kadono, Jasuda, Hazui, Fukusima  • Tippek
  • Hírek