Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Letört és beteg kajak-kenusok napja volt

2016.08.15. 17:32
  • K-2 500 méter: A Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó megnyerte előfutamát, ezzel egyből a döntőbe jutott 500 méteren.
  • K-1 200 méter: Douchev-Janics Natasának sem sikerült bejutnia a döntőbe, miután a középfutamában a negyedik helyen ért célba kajak 200 méteren.
  • C-1 1000 méter: Vasbányai Henrik harmadik lett a középfutamában, így nem jutott be az A döntőbe a kenu egyesek 1000 méteres versenyében.
  • K-1 1000 méter: Kopasz Bálint is a B döntőben szállhat majd vízre kedden, miután a középfutamában az ötödik helyen ért célba K-1 1000 méteren.

Megkezdődtek hétfőn a kajak-kenu futamok, és a magyar versenyzők felemás napot produkáltak. A Szabó-Gabriella-Kozák Danuta páros esélyeshez méltóan megnyerte az előfutamát, ezzel azonnal bejutott a döntőbe. A többi versenyszámban viszont döntőbe sem sikerült jutni, és emiatt Vasbányai Henrik és a korábbi olimpiai bajnok, Douchev-Janics Natasa volt elkeseredve.

Nézzük részletesen az eredményeket, illetve az utána tett nyilatkozatokat.

Kozák Danuta betegen versenyzett

Kozák Danuta betegen állt rajthoz, derült ki a futam után. "Tegnap éjszaka közepén hasmenéses tünetek jelentkeztek nála, bélfertőzéses szindróma alakult ki. Azonnal megkezdtük a terápiát" - nyilatkozott Toman József csapatorvos az MTI-nek. Az orvos szerint nem egy súlyos betegségről van szó, de a versenyzés szempontjából ilyenkor "nagyon kevés is számít", a folyadékvesztés, a nem alvás vagy a gyomortáji érzékenység. A gyógyszeres kezelésnek pedig idő kell, hogy eredményt hozzon.

A csapatorvos úgy véli, a betegség az előfutam előtt hatalmas lelki terhet jelenthetett a londoni olimpiai bajnok számára, amely a döntőbe jutással valószínűleg lekerült róla.

Douchev-Janics Natasa: El vagyok keseredve

Nem sikerült a továbbjutás a korábbi olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasának. A kajakos így magyarázta az eredményt a verseny után: "az volt a terv, hogy bolyban maradjak, és mindent megtegyek a továbbjutásért. Ezt csináltam, elfogyott az erőm a végén, nem tudom miért, jól éreztem közben magam." 

Janics azt mondta, az előfutamban nem hajtotta ki magát, mert tudta, hogy kemény csata vár rá a középfutamban. "Ha megnézzük, nálam volt négy erős név, abból én voltam a negyedik." Azt mondta: "El vagyok keseredve, mert mielőtt kijöttünk ide, tök jól ment.

Nem tudom, nem az én napom volt.

Megpróbálok egy jó pályát menni holnap." 

A futamokból az első kettő jutott tovább biztosan a nyolcas fináléba, ahova még a harmadikok közül a legjobb kettő került. A női K-1 200 méter fináléját kedden rendezik, Douchev-Janics a B döntőben száll majd vízre.

Vasbányai Henrik: Letört vagyok

Vasbányai Henriknek az előfutamban még jól ment, de aztán a középfutamban nem sikerült a továbbjutás. "Letört vagyok, meg kicsit csalódott, de rettenetesen kihajtottam magam" - nyilatkozott fáradtan Vasbányai Henrik. - "Hibát tudok találni a pályában, nem tudtam azt megcsinálni, amit otthon." 

Azt mondta: az előfutam "fájt".

Nem mentem olyan különösen nagy iramot, de mégis leégett a tüdőm, elzsibbadtam.

Viszont úgy éreztem, a középfutamra sikerült annyira regenerálódnom, hogy tudjak menni egy jó pályát. Ez most egy B döntőre volt elég" - mondta Vasbányai, jelezve, hogy hasonló befutóra számított, de az olasz versenyző meglepte.

Kopasz Bálint: Még erősödnöm kell

Kopasz Bálint is a B döntőben szállhat majd vízre kedden, miután hétfői középfutamában az ötödik helyen ért célba K-1 1000 méteren. Az Algyői Sportkör 19 éves, ötkarikás újonc, ifjúsági világbajnok kajakosa - aki Dombvári Bence doppingesete után került be az utazók közé - remekül teljesített második pályáján, érthetően kevésbé volt elkeseredve. 

"Úgy érzem, hogy jó formában vagyok, ezért úgy álltam oda a középfutamhoz, hogy az első négyben benne leszek. Rendkívül nehéz középfutamot kaptam, sajnos ez volt a nehezebbik. Csak a pályámat figyeltem, érzékeltem, hogy ott vagyok az 1-4-ben,

sajnos a végén nem láttam, hogy megelőztek, de nem tudtam volna már robbantani

- értékelte teljesítményét, hozzátéve, hogy minden úgy történt a pályáján, ahogy eltervezte, az időeredménnyel elégedett.

"Azt mondják, hogy a K-1 1000 méter a királyi táv, ez a legnehezebb, én pedig még nagyon fiatal vagyok. Adnom kell magamnak két-három évet. A szüleimnek is köszönhetem, hogy nagyon jó az állóképességem, és a technikám is rendben van, de még erősödnöm kell."