Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Letört és beteg kajak-kenusok napja volt

2016.08.15. 17:32
  • K-2 500 méter: A Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó megnyerte előfutamát, ezzel egyből a döntőbe jutott 500 méteren.
  • K-1 200 méter: Douchev-Janics Natasának sem sikerült bejutnia a döntőbe, miután a középfutamában a negyedik helyen ért célba kajak 200 méteren.
  • C-1 1000 méter: Vasbányai Henrik harmadik lett a középfutamában, így nem jutott be az A döntőbe a kenu egyesek 1000 méteres versenyében.
  • K-1 1000 méter: Kopasz Bálint is a B döntőben szállhat majd vízre kedden, miután a középfutamában az ötödik helyen ért célba K-1 1000 méteren.

Megkezdődtek hétfőn a kajak-kenu futamok, és a magyar versenyzők felemás napot produkáltak. A Szabó-Gabriella-Kozák Danuta páros esélyeshez méltóan megnyerte az előfutamát, ezzel azonnal bejutott a döntőbe. A többi versenyszámban viszont döntőbe sem sikerült jutni, és emiatt Vasbányai Henrik és a korábbi olimpiai bajnok, Douchev-Janics Natasa volt elkeseredve.

Nézzük részletesen az eredményeket, illetve az utána tett nyilatkozatokat.

Kozák Danuta betegen versenyzett

Kozák Danuta betegen állt rajthoz, derült ki a futam után. "Tegnap éjszaka közepén hasmenéses tünetek jelentkeztek nála, bélfertőzéses szindróma alakult ki. Azonnal megkezdtük a terápiát" - nyilatkozott Toman József csapatorvos az MTI-nek. Az orvos szerint nem egy súlyos betegségről van szó, de a versenyzés szempontjából ilyenkor "nagyon kevés is számít", a folyadékvesztés, a nem alvás vagy a gyomortáji érzékenység. A gyógyszeres kezelésnek pedig idő kell, hogy eredményt hozzon.

A csapatorvos úgy véli, a betegség az előfutam előtt hatalmas lelki terhet jelenthetett a londoni olimpiai bajnok számára, amely a döntőbe jutással valószínűleg lekerült róla.

Douchev-Janics Natasa: El vagyok keseredve

Nem sikerült a továbbjutás a korábbi olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasának. A kajakos így magyarázta az eredményt a verseny után: "az volt a terv, hogy bolyban maradjak, és mindent megtegyek a továbbjutásért. Ezt csináltam, elfogyott az erőm a végén, nem tudom miért, jól éreztem közben magam." 

Janics azt mondta, az előfutamban nem hajtotta ki magát, mert tudta, hogy kemény csata vár rá a középfutamban. "Ha megnézzük, nálam volt négy erős név, abból én voltam a negyedik." Azt mondta: "El vagyok keseredve, mert mielőtt kijöttünk ide, tök jól ment.

Nem tudom, nem az én napom volt.

Megpróbálok egy jó pályát menni holnap." 

A futamokból az első kettő jutott tovább biztosan a nyolcas fináléba, ahova még a harmadikok közül a legjobb kettő került. A női K-1 200 méter fináléját kedden rendezik, Douchev-Janics a B döntőben száll majd vízre.

Vasbányai Henrik: Letört vagyok

Vasbányai Henriknek az előfutamban még jól ment, de aztán a középfutamban nem sikerült a továbbjutás. "Letört vagyok, meg kicsit csalódott, de rettenetesen kihajtottam magam" - nyilatkozott fáradtan Vasbányai Henrik. - "Hibát tudok találni a pályában, nem tudtam azt megcsinálni, amit otthon." 

Azt mondta: az előfutam "fájt".

Nem mentem olyan különösen nagy iramot, de mégis leégett a tüdőm, elzsibbadtam.

Viszont úgy éreztem, a középfutamra sikerült annyira regenerálódnom, hogy tudjak menni egy jó pályát. Ez most egy B döntőre volt elég" - mondta Vasbányai, jelezve, hogy hasonló befutóra számított, de az olasz versenyző meglepte.

Kopasz Bálint: Még erősödnöm kell

Kopasz Bálint is a B döntőben szállhat majd vízre kedden, miután hétfői középfutamában az ötödik helyen ért célba K-1 1000 méteren. Az Algyői Sportkör 19 éves, ötkarikás újonc, ifjúsági világbajnok kajakosa - aki Dombvári Bence doppingesete után került be az utazók közé - remekül teljesített második pályáján, érthetően kevésbé volt elkeseredve. 

"Úgy érzem, hogy jó formában vagyok, ezért úgy álltam oda a középfutamhoz, hogy az első négyben benne leszek. Rendkívül nehéz középfutamot kaptam, sajnos ez volt a nehezebbik. Csak a pályámat figyeltem, érzékeltem, hogy ott vagyok az 1-4-ben,

sajnos a végén nem láttam, hogy megelőztek, de nem tudtam volna már robbantani

- értékelte teljesítményét, hozzátéve, hogy minden úgy történt a pályáján, ahogy eltervezte, az időeredménnyel elégedett.

"Azt mondják, hogy a K-1 1000 méter a királyi táv, ez a legnehezebb, én pedig még nagyon fiatal vagyok. Adnom kell magamnak két-három évet. A szüleimnek is köszönhetem, hogy nagyon jó az állóképességem, és a technikám is rendben van, de még erősödnöm kell."