Az olimpia legsportszerűbb jelenete két futónőnek köszönhető

2016.08.17. 02:02

Az olimpia egyik legszebb pillanatát láthatták a nézők, amikor az amerikai Abbey D'Agostino és az új-zélandi Nikki Hamblin elesett, aztán odaadóan segített egymásnak az 5000 méteres női síkfutás első előfutamában.

Nagyjából 3200 méternél jártak, amikor az egymást korábban nem is ismerő két futó a mezőny vége felé összeütközött, és mindketten elestek. D'Agostino állt fel először, de látta, hogy Hamblin a földön maradt, ezért odafordult, és felsegítette.

Hamblin azt mondta, először nem is értette, miért került a földre. „Aztán hirtelen éreztem a kezét a vállamon: Kelj fel, kelj fel, be kell fejeznünk a versenyt" – emlékezett vissza a biztató szavaira.

Megpróbáltak tovább futni, de D'Agostino fájdalmasan rándult össze, pár méter után vissza kellett ülnie a földre. Ekkor Hamblin visszafordult hozzá, és segíteni akart talpraállni. Az amerikai azonban úgy érezte, hogy nem tudja folytatni, ezért mondta Hamblinnek, hogy menjen tovább nélküle.

Az új-zélandi végül utolsó előttiként, 16.-ként ért célba, de 27 másodperccel később D'Agostino is beérkezett. A célban megölelték egymást, aztán az amerikait elvitték megvizsgálni.

„Ez olyan pillanat, amit soha nem felejtek el" – mondta a Los Angeles Times szerint Hamblin újságíróknak. Szerinte ott lent a pályán megelevenedett az olimpia szelleme.

Egyikük sem számított egyébként éremesélyesnek, de az is kiderült, hogy végül a zsűri mindkettőjüket továbbjuttatta a pénteki döntőbe, habár az még kérdés, hogy D'Agostino rajthoz tud-e állni.