Meg sem rezzent, hogy öt meccslabdát kell hárítania

2017.06.05. 10:57

A kínai Hszü Hszinnek nagy napja volt az asztalitenisz-világbajnokságon vasárnap. Férfi párosban világbajnok lett, míg egyesben lehetetlen helyzetből nyert, és jutott be az elődöntőbe. A női egyesben Ting Ning megvédte címét.

Hszü Hszin (Xu Xin) a nyolcaddöntőben honfitársával, Lin Kao-csüan (Lin Gaoyuan) meccselt. Jól indult számára a meccs, két szoros szett után 2-0-ra vezetett, Lin azonban kiegyenlített. Ezután ismét Hszünél volt az előny, de újra döntetlen lett. A döntő szettben Lin dominált az elején, nagyon elhúzott, 10-5-nél már csak egyetlen labdára volt a győzelemtől, de innentől rémálomszerűvé vált számára a meccs. Hszü hideg magabiztossággal és remek fonákütésekkel hozta zavarba ellenfelét, aki idegességében több hosszút ütött. Hszü feltartózhatatlanul közelített, majd 10-10 után sem esett ki a ritmusból, sorozatban hét pontot csinált, 12-10-re nyerte a szettet, és ezzel a meccset is.

A negyeddöntőben a vb 13 éves szenzációja, a japán Harimoto várt rá. Ez a meccs már nem volt ennyire szoros, Hszü 4-1-re győzött. A hétfői elődöntőben a világ legjobb játékosának tartott Ma Long volt az ellenfele, aki elég simán, 4-0-ra győzött.

Hszü Hszin párosban a világbajnoki címért játszott, az első helyen kiemelt japán páros, Morizono Maszataka, Osima Juja ellen. A döntő öt szoros szettben dőlt el a kínaiak javára. (11-9, 16-14, 11-9, 6-11, 13-11)

Női egyesben a címvédő Ting Ning nyert, akinek 2013 és 2015 után ez a harmadik világbajnoki aranya egyesben, és közben Rióban is olimpiai bajnok lett, nem véletlenül nevezik egyre többen a modern asztalitenisz legjobb női játékosának. A mostani döntőben Csu Jü-linget verte 4-2-re úgy, hogy ilyen lehetetlen labdameneteket hoztak össze.

Eredmények:

női egyes, döntő:
Ting Ning (kínai) - Csu Jü-ling (kínai) 4-2 (4, -9, -4, 10, 6, 7)

Ambrus Krisztina a 128-as főtábla első fordulójában, Póta Georgina és Madarász Dóra a 64 között, Pergel Szandra pedig a 32 között búcsúzott.
 
férfi páros, döntő:
Hszü Hszin, Fan Csen-tung (kínai) - Morizono Maszataka, Osima Juja (japán) 4-1 (9, 14, 9, -6, 11)

Ecseki Nándor és Szudi Ádám, illetve Lakatos Tamás és Nagy Krisztián a 64-es főtábla első fordulójában búcsúzott.