Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Csontsovány lovakat vittek a Vágta showműsorához

2017.09.20. 16:19

Egy lovasiskola vezetője nyílt levelet írt a Nemzeti Vágtán fellépő trükklovascsapat vezetőjének, mert az rendkívül lesoványodott lovakat is vitt a rendezvényre. Falus Vera azt mondta, menteni való állapotban vannak az állatok.

A Vágta vasárnapi műsorában Tóth Szilárd vezetésével léptek fel a Győri Ördöglovas iskola tanulói cirkuszi mutatványhoz hasonló trükklovas számmal. Falusék készülődés közben látták a lovakat, ezután mentek be Tóthék boxaiba, ahol elkeserítő látvánnyal találkoztak. A Lendület Lovasiskola vezetője az ott tapasztaltak miatt először Tóthnak írt levelet a Facebookon, majd miután órákig nem kapott választ, nyílt levélként jelentette meg az általa írottakat egy zárt, lovasokat összegyűjtő csoportban. Ebből a levélből idézünk most. 

"Nem láttam a produkciótokat, nem is amiatt ragadtam billentyűzetet. A lovaitok kondíciója és ápoltsága az, ami még egy laikusnak is kiszúrta volna a szemét. Egy lovas társam azt mondta a képeket meglátva, hogy az ilyeneket már menteni szokták! Tehát az a kérdésem, hogy ezeket a csontsovány lovakat hogy van bátorságotok egyáltalán fölszerszámozni? Nemhogy ugrálni a csontjaikon?"

tóthszilárd n

Két, bokszban lévő lóról az Index is kapott fotókat, azok alapján tényleg megkérdőjelezhetetlen a lovak soványsága és leharcoltsága. Hogy ezt a nézők miért nem tapasztalhatták, arra Falus azt a magyarázatot adta, hogy a műsorban a legtöbb lovon lepel is volt. Falus más rendezvényeken készült képeket is látott Tóth lovairól. Azt mondta, olyan is elé került már, amelyen a takaró ellenére is felismerhető, hogy el van szakadva a ló ínszalagja.

„A lovak nagyjából 400-600 kilósok, mi úgy szoktunk lovagolni, hogy a lovas súlya ennek 15, maximum 20 százaléka legyen. A ló izomzatán ülünk, de amikor nincs izom egy alultáplált lónál, az pokoli fájdalmat jelent neki, és néha még ketten is ugrálnak a hátán" – érzékeltette Falus, mit jelent egy elhanyagolt állatnak a megterhelés.

Tóth elismert lovas kaszkadőr, szakmai tudását nem kérdőjelezik meg, de az állatai állapota miatt már többször támadták. Falus elmondta, állatvédők már többször feljelentették a jegyzőnél lovast gyirmóti ranchán található állapotok miatt, de eddig mindig lepattantak a kísérleteik, nem szankcionálták Tóthot. Több forrásunk is azt mondta, hogy a trükklovas jó anyagi helyzetben van, nem spórolásból – egy ló önköltsége havi 30-45 ezer forint között mozog – , hanem egyszerűen nemtörődömségből nem eteti a lovakat, amik aztán borzasztó állapotba kerülnek. 

tóthszilárd 2

„Felhördül egy lovas, ha olyan állatokat lát, mint amilyenek neki vannak. Nem tartja be azokat az írott és íratlan szabályokat, amelyek egy lótartóra vonatkoznak" – mondta Falus.

Hogy hogyan kerülhettek ilyen lovak a programba, arról a Nemzeti Vágta szervezőit is megkerestük. A kérdéseinkre később részletesen válaszolnak, de annyit elmondtak, hogy nemcsak a Vágta versenyszámaiban induló lovaknál, hanem a műsorban szereplőknél is kötelező állatorvosi igazolást bemutatni.  

Tóth Szilárdot is próbátuk elérni, de csak hangpostafiókja jelentkezett. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?