Egyéves eltiltást kaptak doppingért, de egy Eb-t még lenyomnak

2017.10.14. 10:20

A súlyemelés és az abszurd elég közel áll egymáshoz. Ez az a sportág, ahol a versenyben kilencedik helyezettből is lehet érmes, csak újravizsgált doppingminták kellenek hozzá, vagy elvileg eltiltott nemzetek elindulhatnak Európa-bajnokságon.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség szeptember 30-án hirdette ki, hogy kilenc nemzetet (Kína, Oroszország, Moldova, Kazahsztán, Törökország, Örményország, Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Ukrajna)egy évre eltilt a nemzetközi versenyekről. A november végén kezdődő felnőtt amerikai vb-n már nem is lehetnek ott. 

000 EX2BN

A vasárnap kezdődő junior és U23-as Európa-bajnokságon viszont még gond nélkül elindulhatnaka 2008-as és 2012-es olimpiák újratesztelt mintáival lebukó bűnös európai nemzetek, mert az eltiltásuk csak azután kezdődik, ahogy arra rámutat az Insidethegames.

Az Albániában rendezett Eb-n pont ez a hét európai ország adja a mezőny nagyját, a 361 nevezésből 146 érkezett tőlük, és minden bizonnyal az éremtáblázaton is elöl lesznek. Azt persze senki nem állítja, hogy az ott induló versenyzők is részt vettek bármiféle doppingprogramban, de az olimpiai programban való maradásért küzdő nemzetközi szövetségtől sem ez a legjobb üzenet. Bátran alkalmazhatott volna erősebb szankciókat. 

Az azért jó lépés volt, hogy a törököktől visszavonták a jövő évi felnőtt Eb rendezési jogát, mert az tényleg elég meredek lett volna, ha egy eltiltott országban marad egy világverseny. Most keresik az újabb házigazdát, amit azért nem is lesz olyan könnyű megtalálni, Kelet-Európában biztosan nem.