Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt a súlyemelés Zsebherkulese, a háromszoros olimpiai bajnok Süleymanoglu

2017.11.18. 15:08

Ötvenéves korában meghalt Naim Süleymanoglu háromszoros olimpiai bajnok török súlyemelő, írja az MTI.

A sportág legsikeresebbjei közé tartozó Süleyamanoglu, akit termete miatt Minidarunak és Zsebherkulesnek is neveztek, szeptemberben májproblémák miatt orvosi kezelésre szorult, majd október elején májtranszplantáción esett át.

A kórházban a lábadozó beteget Recep Tayyip Erdogan török elnök is meglátogatta. Az AFP szombati híre szerint azonban a sikeres műtét ellenére pénteken egy isztambuli kórházban meghalt.

Süleymanoglu Bulgáriában, a helyi török kisebbség tagjaként született Szulejmanov néven, majd Salamanovként versenyzett bolgár színekben. 1986-ban Ausztráliából nem tért vissza hazájába, hanem Törökországba menekült, ahol állampolgárságot kapott, majd már török színekben nyert olimpiai aranyat 1988-ban, 1992-ben és 1996-ban.

Összetettben hétszer nyert világbajnokságot - kétszer bolgárként -, számos világcsúcsot állított fel a 60 és a 64 kilogrammos kategóriákban. Bekerült a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) Hall of Fame-jébe (Hírességek Csarnoka), 2001-ben megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság legmagasabb elismerését, az Olimpiai Érdemrendet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport