Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olimpiai és világbajnokok követelik az úszószövetség elnökének leváltását

2017.08.01. 08:56 Módosítva: 2017-08-01 09:03:51

A februárban még a politika teljes támogatásával megválasztott úszószövetség-elnök, Bienerth Gusztáv körül már májusra teljesen elfogyott a levegő, most pedig, hogy vége a vizes világbajnokságnak, úgy néz ki, el is jött a váltás ideje.

Bienerth Gusztáv
Bienerth Gusztáv
Fotó: Balogh Zoltán

A szakmával egyre romló viszonyt ápoló elnök távozását immár olimpiai és világbajnok, valamint a legnevesebb magyar edzők követelik nyíltan. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szeirnt Székely Éva, Darnyi Tamás, Szabó József, Hargitay András és Risztov Éva is változást sürget a szövetség élén, mellettük pedig több neves edző, edzők például Turi György, Plagányi Zsolt és Petrov Iván is igen keményen nekiment Bienerth-nek.

Turi György (Kőbány SC) – Egerszegi Krisztina, Kovács Ági vagy Risztov Éva korábbi edzője – szerint:

Ez a sportág többet érdemel, ez így nem mehet tovább.

Plagányi Zsolt, az Egri Úszó Klub vezetőedzője szerint: “A szép szavak helyett végre tettekre volna szükség, de azokra eddig hiába vártunk.”

Petrov Iván, a Győri Úszó Klub vezetőedzője, korábbi ifjúsági szövetségi kapitány pedig azt, a szakmában általános ellenvetést fogalmazta meg az elnökkel kapcsolatban, hogy semmilyen múltja nincs az úszásban:

“Annyi olimpiai, világ- és Európa-bajnokkal rendelkezik a magyar úszósport, közülük többen is alkalmasak lennének a sportág élére.”

Hogy mennyire magára maradt és elszigetelődött Bienerth a harcban, azt tökéletesen érzékelteti, hogy a májusi közgyűlésen Darnyi Tamás még a szövetség – azaz lényegében Bienerth Gusztáv – jelöltjeként indult az elnökségi tagságért.

Nem mond le

Kedd délelőttre sajtótájékoztatót hívott össze Bienerth, ezen közölte, hogy nem fog lemondani, és az elnökség is támogatását is élvezi. 

Szóba került, hogy a hétfői elnökségi ülésen ketten jelezték lemondásukat, így az alapszabály értelmében és az elnökség döntésképessége érdekében az elnöknek harminc napon belül rendkívüli közgyűlést kell összehívnia.

"Sok támadás ért, ami megerősít" - mondta Bienerth. A közgyűlés időpontjáról az elnökség a közeljövőben meghozza a döntést.

(Index, MTI)