Egy jó sportlétesítményhez jó vezető dukál

2018.02.01. 16:13

Hiánypótló sportszakmai képzés kezdődik februártól a Zsigmond Király Egyetemen (ZSKE). Posztgraduális sportlétesítmény-menedzsment képzést indul.

A sport 2010 óta stratégiai ágazattá vált Magyarországon, amelyhez kapcsolódóan a kormány tudatos sportlétesítmény-fejlesztésbe kezdett. Az elmúlt években az állam 600 milliárd forintot költött különböző sportlétesítmények építésére és felújítására Magyarországon. A TAO-s sportszövetségek kiadásai elérték a 311 milliárd forintot. Ezért fontos kidolgozni, hogy miként lehet ezeket gazdaságosan működtetni, a fenntarthatóságot hosszú távon biztosítani, a kihasználtságot folyamatosan növelni.

A 2017/2018-as tanév tavaszi félévétől olyan szakembereket képeznek, akik a műszaki-gazdasági, közbeszerzési ismeretek birtokában hozzájárulnak a sport, a rekreációs és mentálhigiénés kultúra fejlesztéséhez.

A hiánypótló képzés korszerű menedzsment-ismereteket, jogi hátteret, műszaki ismereteket és pénzügyi vonatkozásokat is tartalmaz.

A sportlétesítmény-menedzserek szövetségekben, kluboknál, létesítményüzemeltetéssel foglalkozó vállalkozásokban és multifunkcionális intézményekben láthatják el feladatukat.

Szatmári Péter kiemelte, hogy még csak most indul az új szak, de már nagy a jelentkezés, mely rámutat arra, hogy valóban egy fontos képzést indítanak.

Markovits László, a Vasas elnöke szerint középutat kell találni abban, hogy miként lehet minél kisebb állami forrásból, sportszakmai alapon működtetni az intézményeket.

„Európa egyik legnagyobb ütemben fejlődő üzleti ágazata a sport. Ennek a nagy jövedelemtermelő képességgel rendelkező ágazatnak itthon is kiművelt emberfőkre van szüksége” – hangsúlyozta Deutsch Tamás, az MTK elnöke

Kiemelte, egy gazdag fővárosi és egy szegény vidéki fiatal ugyanis nagy valószínűséggel csak a sportpályán találkozhat.

Gergely István, a Budapesti Honvéd elnöke arról beszélt, hogy jó gazda nélkül nehéz fenntartani a modern létesítményeket.

„Azt várjuk ettől a képzéstől, hogy szakmailag megerősödik minden sportegyesület” – mondta.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke felidézte, hogy pár évvel ezelőtt milyen mostoha technikai körülmények uralkodtak a magyar stadionokban. Győrben nem figyeltek arra, hogy a sajtópáholyban legyen konnektor, a Fradi-pályán se volt egy sem. A Groupama Arénában nem érdekelte az UEFA előírása az építőket, ezért a nemzetközi meccsek előtt másfél millió forintért központi kameraállást kell létrehozni.

Géczi Gábor, a Testnevelési Egyetem munkatársa elmondta: olyan oktatógárdát állítottak össze, amelyben egyaránt szerepelnek gyakorlati tudással és elméleti háttérrel rendelkező szakemberek. Ilyen felkészült oktató lesz például Szántó Éva az eseményrendezés, illetve Dala Tamás a vizes rendezvények esetében. A tulajdonosváltást követően megújuló és nevet váltó, hamarosan hivatalosan is Milton Friedman Egyetemként működő Zsigmond Király Egyetem célja, hogy meghatározó szerepet töltsön be a magyarországi felsőoktatás fontos hiányterületein, és azon belül versenyképes tudást nyújtson.