Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyar vívók példátlanul rossz eredménnyel zárták a világbajnokságot

K EPA20180725083
2018.07.27. 19:46

Lényegében már péntek reggel eldőlt, hogy a magyar válogatott a hazai vívósport történetének leggyengébb szereplésével zárja a 2018-as vívó-világbajnokságot.

A kínai Vuhsziban rendezett verseny utolsó napján a női kardválogatottra várt volna a feladat, hogy megóvja a magyar delegációt az eddigi mélypontot jelentő 2014-es kazanyi teljesítmény alulmúlásától. Amihez arra lett volna szükség, hogy kardozóink megverjék az olaszokat a negyeddöntőben, de ez nem sikerült. A magyarok végül a hetedik helyen zárták a helyosztókat.

A világranglistát vezető olaszoktól elszenvedett, mindössze egy tus különbségű vereségen nincs mit szégyellni, azon viszont már igencsak illene elgondolkodni a megfelelő helyen, hogy a férfi kardcsapatot leszámítva még az elődöntőbe sem sikerült magyar indulónak bekerülnie, sem egyéniben, sem csapatban.

Kazanyban is egyetlen bronzzal zártunk az éremtáblán, amit ugyanúgy a férfi kardozóinknak köszönhettünk, mint a mostani érmet. Ugyanakkor négy éve a női párbajtőrcsapatnak is összejött az elődöntő, amiből végül egy negyedik helyet sikerült kihozni. Vuhsziban viszont már a döntő előtti utolsó akadályig is csak egyetlen versenyszámban tudtunk eljutni.

Ha leszámítjuk az olimpiai években rendezett vébéket, amiknek programján csak néhány nem olimpiai szám szerepel, akkor legfeljebb az 1947-es lisszaboni, illetve az 1938-as piestanyi világbajnokságon szerepelhetett ennél is rosszabbul a magyar csapat a verseny 81 éves történetében. Gyanús viszont, hogy ezeken el sem indultunk.

A 2018-as vb-n az olaszok szerepeltek a legjobban, akik négy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyertek. Magyarország egyetlen bronzérme az éremtáblázat 11 helyére volt elég, négyes holtversenyben Kínával, Tunéziával és Spanyolországgal.  

A magyar csapat legjobb egyéni eredménye két hatodik helyezés volt, a Rióban olimpiai bajnoki címet nyerő Szász-Kovács Emese (párbajtőr) és Szatmári András (kard) révén.

(Borítókép: Gémesi Csanád (b) és a georgiai Szandro Bazadze a vívó világbajnokság férfi kard csapatversenyének bronzmérkõzésén a kínai Vuhsziben - Fotó: Aleksandar Plavevski / MTI / EPA)