Orbán: Budapest globális sportfőváros

2018.10.26. 16:23

A Budapesten zajló birkózó-világbajnokságról, az új generációs városi világjátékokról és a magyar fővárosban tervezett további világszintű sporteseményekről tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózószövetség elnöke péntek délután az Országházban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen, amelyen részt vett Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos, valamint Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke is, elhangzott: a magyar főváros immár hetedik alkalommal ad otthont a birkózó vb-nek. Ezzel kapcsolatban a nemzetközi szövetség elnöke megismételte: minden idők legnagyobb birkózóeseménye zajlik Budapesten, ami Magyarországot és a sportágat is nagyobbá teszi.

Orbán Viktor leszögezte, Budapest globális sportfőváros, ehhez minden körülmény és képesség adott: elhelyezkedése, szépsége, gazdasági fejlődése, az itt élők vendégszeretete, kulturális pezsgése, erős szolgáltatási szektora, de mindenekelőtt a város biztonsága. Kiemelte: folytatódik Budapest sportinfrastruktúrájának fejlesztése.

A tárgyaláson elhangzott: jövőre négy világbajnokságot - asztalitenisz, vívó, öttusa és gyorsasági kajak-kenu - rendezünk, ráadásul 2019-ben Budapest viselheti az Európai Unió által adományozott "Európa Sportfővárosa" címet - ismertette Havasi Bertalan.

Elmondta továbbá, hogy a miniszterelnök elkötelezett a 2019. évi World Urban Games, egy újgenerációs multisportesemény budapesti megrendezése mellett, amely "fiatalos sportfesztivál a város szívében", és olyan sportágak tartoznak ide, mint a BMX, görkorcsolya, gördeszka, 3x3 kosárlabda, teqball vagy a breaktánc. (MTI)