Miért estek térdre a csehek az olimpiai megnyitón?

2018.02.09. 20:00

A phjoncshangi téli olimpia megnyitóján Csehország csapatának bevonulása látványosra sikerült. Az olimpikonok, ha nem is teljesen egyszerre, széttárt karokkal támadóállásba mentek le. A síugrás, telemarkos leérkezését próbálták szimbolizálni vele. Így emlékeztek az első cseh téli olimpiai bajnokra, Jiří Raškára, aki ötven évvel ezelőtt, 1968-ban természetesen még Csehszlovákiának nyert aranyat síugrásban.

A cseh zászló vivő, Szocsiban aranyérmet nyert snowboardos, Eva Samkova a Sport.cz-nek mondta, hogy kétszer próbálták el összesen a telemarkot, de szerint egész jól sikerült nekik. 

A 2012-ben elhunyt Raška a csehek egyik első kiváló síugrója volt, Grenoble-ban a normál sáncon nyert olimpia aranyat, míg a nagy sáncon ezüstérmes lett. Síugrásban világbajnoki második, sírepülésben vb-3. volt. A Négysáncon is szerzett egy összetett második helyet. 

A síugróra nemcsak a telemarkozással emlékeztek, a csapattagok által viselt sapkát is a  Raška által hordottról mintázták. 

A csehek az elmúlt években nem közelítették meg korábbi eredményeiket síugrásban, de snowboardban, hokiban és biatlonban, gyorskorcsolyában van esélyük az éremszerzésre.