Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Többé nem ihatnak sört doppingvizsgálat előtt az orosz sportolók

2019.03.01. 17:42 Módosítva: 2019.03.01. 19:19

Többé nem ihatnak sört doppingvizsgálat előtt az orosz sportolók.

– így döntött az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA), melynek vezérigazgató-helyettese, Margarita Pahnockaja pénteken bejelentette, hogy mostantól nagy mennyiségben vizet kell inniuk, mert megtiltották számukra az alkoholfogyasztást.

A verseny utáni sörfogyasztás egyébként segíthet a dehidratált sportolóknak, hogy képesek legyenek vizeletmintát adni, de a RUSADA-nak elég rossz tapasztalatai lehettek a túl lelkesen rehidratáló sportolókkal, mivel Pahnockaja szerint 

alkoholos befolyásoltság alatt a sportolók többségének magatartása agresszívvá válik, ezért a doppingellenőrzés során nem tudnak udvariasan viselkedni és betartani a szabályokat.

A RUSADA tapasztalatai szerint a sörfogyasztás befolyásolhatja a biológiai útlevél program eredményeit, és droghasználat jeleit mutathatja ki, bizonyos szerek jelenlétét pedig elrejtheti.

Pahnockaja elmondta, a sportolókat sörivás esetén nem fenyegeti büntetés, egyelőre csak szigorú figyelmeztetésben részesítik őket, ám ha ezt figyelmen kívül hagyják, a RUSADA az illetékes sportági szövetségekhez fordul.

Egyébként vicces, hogy a RUSADA a doppingellenőrzési protokoll miatt aggódik, miközben bizonyítékok sora támasztja alá, hogy szinte minden orosz olimpikon, paralimpikon és válogatott focista teljesítményét állami doppingprogrammal igyekeznek megdobni. 

(MTI)