Kemény bírálat a MOB-tól a szakmának, versenyek rendezőinek

2019.05.25. 13:36

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése elfogadta a szervezet 10 éves stratégiáját, amiről korábban már széles körű egyeztetés zajlott, és 74 érdemi hozzászólás érkezett is hozzá. Mielőtt a közgyűlés szavazott volna róla, előtte már az elnökség is tárgyalta és rendben találta.

Vannak benne fontos és súlyos megállapítások.

„A magyar élsportba áramló jelentős mennyiségű pénz ésszerű, a cél szerint meghatározott elköltésének ellenőrzése sportszakmai szempontból megoldatlan.

Hiába a rigorózus pénzügyi számonkérés az állam részéről, ha a felhasználás hatékonyságát senki sem vizsgálja.

A szövetségek által önmaguk elé kitűzött célok elérésének, túlteljesítésének, alulteljesítésének következményei nincsenek.”

Emlékezhetünk, a riói olimpia előtt volt több olyan szövetség, amelyik két érmet vállalt, és még döntős versenyzője sem volt. A realitás és a valóság igen távol került egymástól, de semmilyen következménnyel nem járt mindez, ahogy az előző évtizedekben sem.

Sokszor emlegetett két példa Angliából, ahol a sport ugyancsak stratégiai ágazat, de ott van komoly számonkérés.

A férfi tőrcsapat érmet ígért Rióra, óriási küzdelemben végül hatodikok lettek, nem volt számukra kedvező a bíráskodás a négy közé jutásért zajló meccsen a későbbi győztes oroszok két találattal nyertek velük szemben. Richard Kruse a harmadik helyért vívott az orosz Szafinnal szemben, végül negyedik lett. Nem volt kegyelem, a vezetés megvonta tőlük a kiemelt támogatást.

Tollaslabdában érmet ígértek, meg is szerezték férfi párosban, de mivel nem az a két versenyző, akit előzetesen megjelöltek, ezért a szövetség megfosztottA kiemelt státuszától.

Nálunk a birkózó Lőrincz Viktor ötödik lett katasztrofális bíráskodás mellett, de megkapta a bronzérmeseknek járó eredményességi jutalmat.

A MOB rámutat arra, hogy szűkül az élsport, és ezt számokkal is alátámasztja.

Miközben az indulók összlétszáma növekszik - már 11 ezernél is több sportoló van -, a magyar küldöttség létszáma érezhetően csökken. 200 olimpikon részvételére már esély sem volt az előző két olimpián, a 150-es határ fölé jutás a cél. Hogy Tokióban meglesz-e ez a létszám, elsősorban a szerencsén múlik.

Létszámok: 209 (2004), 174 (2008), 152 (2012), 154 (2016)

2000-ben még 11 sportág hozott érmet, Rióra már csak négy maradt.

A 2016-os nyolc aranyból egyet szerzett férfi, a másik hetet a nők nyerték. Két házaspár hat aranyban volt érdekelt: Kozák Danuta és Somogyi Béla valamint Hosszú Katinka és Shane Tusup. Akkor azt írtuk, hogy a felszín alatt nagy a baj.

Még egy fontos megállapítás a MOB-tól:

„Nem lehet szó nélkül elmenni a hazai szervezésű nemzetközi sportesemények rendezési vonatkozásai mellett.

A jelentős állami forrásból megvalósuló, átláthatatlanul és túlköltekező módon lebonyolított események igen kedvezőtlen színben tüntetik fel a sportot. Ez minden sportban tevékenykedő szervezetnek és személynek árt.”

Csak két példa: a Magyar Ökölvívó Szövetséget egy ifi-vb megrendezése sodorta a csőd közelébe, miközben semmi hasznot nem hozott, a vizes-vb folyamatos drágulása sokáig elrettentő példa marad, ami elhomályosította az egyébként remek hangulatot.

A Magyar Olimpiai Bizottságot a sporttörvény 2017 év eleji módosítása hátrányosan érintette, vezető szerepét elveszítette, a jelenlegi józansága ugyanakkor szembetűnő.