Az 1924-es olimpia óta mindig volt férfi tornászunk, most nincs

DKOKO20120805091
2019.11.05. 15:51

A tornász Boncsér Krisztián bejelentette visszavonulását, és hogy a montreali székhelyű Cirque de Soleilnél folytatja. Voltak már elődjei a társulatnál, elég csak az Európa-bajnok Supola Zoltánra gondolni.

A torna annak ellenére rossz állapotban van itthon, hogy a kiemelt sportágak közé került 2012-ben.

  • A szövetség költségvetése 2012-ben még nem érte el a 200 millió forintot, 2013-ban már egymilliárd fölé kúszott.

A férfi tornász-válogatott 1992-ben jutott ki legutóbb az olimpiára, de 2012-ben és 2000-ben még voltak aranyérmesek. Berki Krisztián lólengésben volt a legjobb, Csollány Szilveszter gyűrűn, még Sydneyben. Elsősorban Berkinek köszönhető, hogy egycsapásra ötszörösére emelkedett az állami dotáció.

A torna az ötödik legsikeresebb magyar sportág 15 aranyérmével. Ebből nyolcat szereztek a férfiak. Most erre esély sincs.

Íme pár adat, ami alátámasztja a szakág a válságát:

  • A válogatott a 23. helyen végzett a stuttgarti világbajnokságon, három helyet csúszott vissza az egy évvel korábbi huszadik helyezéshez képest. 1980-ban még bronzérmes volt a válogatott a moszkvai olimpián.
  • A legijesztőbb adat: 1924 óta a jövő évi olimpián fordulhat elő először, hogy nem versenyezhet magyar férfi tornász. Volt persze bojkott 1984-ben, de akkor a részvételünk nem a torna színvonalán múlt.  
  • Jövőre még van minimális esély a részvételre, de tényleg nagyon kevés. Európában még két megszerezhető kvóta van, ezt az Európa-bajnokságon osztják ki az egyéni összetett eredménye alapján.
  • A világkupából is van egy hely, de azt már a szerspecialistáknak tartják fent. Vecsernyés Dávid jó a nyújtón, van már Eb-bronzérme is, de a holland olimpiai bajnok Epke Zonderland sorozatos rontásaival kerülhetne csak nyerő helyzetbe.
  • Egyéniben Ryan Sheppard lett a legjobb magyar az idei, októberi vb-n, de az Amerikából honosított tornász is csak az 70. helyen végzett.
  • Sheppard két éve még 82,05-ös összpontszámú versenyző volt, 2018. júniusban is elérte még a 81-es összpontszámot. Tavaly 77-et kapott gyakorlataira a vb-n, idén 79-nél valamivel kevesebbet.

A riói olimpia után hazatért Angliából Sóvágó Lajos, hogy a szakágat előbb juttassa. Tőle 2017 végén megvált a vezetés. Szavai most is aktuálisak.

Hogy a briteknél kitűnő referenciát szerző Sóvágó nem a lehetetlenre vállalkozott, arra Tajvan jó példa, mert az ázsiaiak a magyarok mögött álltak még 2015-ben, most viszont kijutottak a tokiói olimpiára a nyolcadik helyen.

A nőknél egyedül Kovács Zsófia vívta ki a jogot az olimpiai részvételre, csapatban ott sem sikerült javulni 2018-hoz képest, a tizennyolcadik hely egyet jelent hátra.

(Borítókép:  Berki Krisztián mutatja be gyakorlatát a 2012-es londoni nyári olimpia férfi lólengés versenyszámának döntőjében a North Greenwich csarnokban 2012. augusztus 5-én. A magyar sportoló aranyérmet nyert. - fotó: Kollányi Péter / MTI)