Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

750 millió forintot követel a máriaremetei uszoda kivitelezője az önkormányzattól

NBB6902
2019.12.10. 17:38
A választás előtt adták át a több mint 7 milliárd forintból épített Gyarmati Dezső Uszodát, amely a borsos árai miatt lett közismert. Mára kiderült, nem az árakkal van a legnagyobb baj, a kivitelező 750 millió forintot követel még a plusz munkák miatt az önkormányzattól. Őrsi Gergely polgármester vizsgálatot indított, hogy kiderítse, miket kell garanciálisan javítani, és mik a plusz költségek. Bejártuk Buda legdrágább uszodáját, megnéztük a leendő szauna helyét, amit pár hete még elöntött a víz.

Közel 750 millió forintot kellene még pluszban fizetnie a II. kerületnek a Gyarmati Dezső Uszoda kivitelezőjének, mondta Őrsi Gergely polgármester a keddi szűk körű sajtóbejáráson a máriaremetei sportlétesítményben.

Át kellett adni a választás előtt

Láng Zsolt, a kerület korábbi fideszes polgármestere a választás előtt két héttel adta át a 7 milliárd forintból felépített uszodát, amely több évtizedes álma volt a kerületben élőknek. A becsült árhoz képest mintegy negyven százalékkal nőtt a beruházás költségvetése, a kivitelező cég a közbeszerzések egyik gyakori nyertese, az A-Híd Zrt. volt.

Az Apáthy Endre vállalkozóhoz köthető építőipari cégnek eddig nem sok tapasztalata volt sportlétesítmények kivitelezésében, de a Puskás Stadion építéséből ők is kivették a részüket, a vasbeton szerkezetek utófeszítési munkáit végezték.

A máriaremetei beruházás nagy része taós támogatásokból jött össze, mintegy 4,9 milliárd forinttal segítették a cégek az uszodát. A legbőkezűbb adakozó a FGSZ Földgázszállító Zrt. volt, amely 2015-ben 914 millió forintot különített el társasági adójából a kerületnek. A kormány is beszállt 1,5 milliárd forinttal a beruházásba, a fennmaradó összeget pedig az önkormányzat fizette a saját költségvetéséből. 

Drága belépő, lefelezett medence

Pár héttel a megnyitás után mi is megnéztük Buda legdrágább uszodáját, ahol 480 ezer forintba kerül az éves bérlet, de a napijegyek ára is bőven a fővárosi átlag felett van. Mindezekért egyelőre egy lefelezett ötven méteres medence jár, ami komoly felháborodást keltett a kerületben. 

Őrsi pár héttel a megválasztása után azt ígérte, hogy hamarosan csökkenteni fogják a jegyárakat és bővítik a szolgáltatások körét. Azóta bevezettek kedvezményes tíz és húsz alkalmas bérleteket, a kétórás jeggyel pedig egész nap bent lehet maradni az uszodában. 

Vita a kivitelezővel

A történet azonban itt még nem ért véget, mert több olyan probléma is jelentkezett, amit a próbaüzem alatt próbálnak kijavítani. 

A kivitelező nagyjából 750 millió forintot követel a plusz munka miatt. Ekkora összeget értelemszerűen nem tud csak úgy lenyelni az önkormányzat, ezért Őrsi pár napja felállított egy jogászokból és műszaki szakemberekből álló vizsgálóbizottságot, amely részletesen átnézi a szerződéseket és az átadás óta felmerült költségeket.

Azon megy a vita a kivitelezővel, hogy mik azok a munkák, amiket garanciálisan el kell végezniük, és mik számítanak pótmunkának

- magyarázta a bejáráson a polgármester. 

Zavarja a környéken élőket a díszkivilágítás

Hibák jócskán vannak az uszodában, és ezeket nem is akarta eltitkolni Őrsi az újságírók előtt. Egyenlőtlenül lettek lerakva a járólapok a bejáratnál, és mozognak, mutatja az előtérben állva. "Megvizsgáljuk, hogy az időjárás okozta-e, vagy eleve rossz volt a kialakítás."

Sok panasz érkezett az önkormányzathoz az uszoda éjjeli díszkivilágítása miatt is, folytatja a sort. "Rögtön azt kérdeztem, hogy le lehet-e kapcsolni." Kiderült, hogy ez nem olyan egyszerű, mert egy áramkörre van kötve a díszvilágítás olyan műszaki eszközökkel, melyeknek éjszaka is üzemelniük kell. Egyelőre úgy próbálják csökkenteni a fényszennyezést, hogy zárás után lekapcsolják a parkoló világítását, de hosszabb távon szeretnének más megoldást találni.  

A fűtési rendszerrel sincs minden rendben, mondja, ahogy egy kicsit beljebb megyünk. Ennek az az oka, hogy nincs rendesen szakaszolva. Ez azért problémás, mert más intenzitással kell fűteni az uszoda különböző tereit.

Nehéz volt a sátorállítás, víz még nincs

Vannak aztán olyan hibák is, melyek az átadáskor még nem jelentkeztek. A vizsgálat fogja kideríteni, hogy ezek a kivitelezés hibája miatt keletkeztek, vagy más, az építőtől független okok miatt lettek. Ilyen például a mennyezet beázása a medencetér hátsó végénél, a kijárat fölött csöpög a víz a plafonról. Itt valószínűleg a szigeteléssel van baj, kint és bent is lerohadt lényegében a plafon. 

NBB6872
Fotó: Nagy Béla / II. kerületi önkormányzat

A legtöbb probléma a külső medence sátorállításával volt, vezeti tovább a csoportot Őrsi. November elején még abban bízott, hogy pár héten belül elkészül a sátor, és meg tudják nyitni a kinti 33 méteres medencét. Később aztán kiderült, ez sem megy olyan könnyen, hiányoztak ugyanis a megfelelő tűzvédelmi és elektronikai berendezések, valamint a medence melletti külső burkolat is megsérült. 

A polgármester hangsúlyozta, ő továbbra is azt szeretné, hogy mihamarabb víz kerüljön a medencébe, mert akkor a vízilabdások ki tudnának "költözni" ide, és csökkenne a belső, 50 méteres medence terheltsége. Az úszás- és vízilabdások oktatások nagyon népszerűek a polgármester beszámolója szerint, délelőttönként pedig egymás után érkeznek az iskolai csoportok az uszodába, így nagy szükség lenne a plusz medencére. 

Nincs balesetveszélyes hiba az uszodában

A legtöbb hibát már a műszaki átadásnál látni lehetett, mondja később, de ezek egyike sem akadályozta a rendeltetésszerű működést, a hatóságok a szükséges engedélyeket megadták, így meg tudták kezdeni a próbaüzemet, ami idén év végéig tart. Az apróbb, esztétikai hibákat rögzítették az átadásnál, de hogy ezek közül melyiket mi okozta, a vizsgálóbizottság feladata lesz feltárni. 

Azt egyelőre nem tudta megmondani Őrsi, hogy mennyibe kerül majd az önkormányzatnak az uszoda üzemeltetése, de az biztos, hogy be kell szállniuk, mert a működésre már nem lehet tao-pénzeket pályázni, a bevételekből pedig nem tudja fenntartani magát a létesítmény. A polgármester kérte az üzemeltető önkormányzati céget, hogy dolgozzák ki öt évre az üzleti tervet, amit kedd reggel kapott kézhez.

Hely van, elképzelés nincs

Plusz forrásokat tehát mindenképp kell majd keresnie az önkormányzatnak, mert Őrsi szerint nagy igény van a szaunára és fitneszteremre is. A tervezők csak részben gondoltak erre. Kialakítottak ugyan egy hatalmas teret az alagsorban, de valami itt sem volt rendben, mert pár hete elöntötte a víz.

Konkrét elképzelés, úgy tűnik, nem volt arra, hogy mi legyen ott a jövőben, így liftet sem alakítottak ki, ami már most nehézségeket okoz. Láttunk az egyik közönségtől elzárt folyóson három, egyenként is több mint 300 kilós pótszivattyút, amit lift nélkül egyelőre nem tudtak levinni az alagsori gépházba. 

Őrsi mindezek ellenére hangsúlyozta, nagy öröm, hogy végre megépült az uszoda, és szeretnék, ha mihamarabb megoldást találnának a mutatott problémákra, ám előbb rendezni kell a vitát a kivitelezővel.