Majdnem tíz pontot ért a Beyoncé-számokra bemutatott tornagyakorlat

2020.02.29. 09:22

A kaliforniai UCLA egyetem tornásza, Nia Dennis múlt vasárnap egy közel tökéletes talajgyakorlatot mutatott be az egyetemi csapatbajnokságon, a pontozóbíróktól 9,975 pontot kapott az előadására, írja a BBC.

A tornász éppen aznap ünnepelte a 21. születésnapját, amire különleges gyakorlattal is készült. A tornaelemeket Beyoncé számaira mutatta be, és az amerikai egyetemeken már megszokott showt varázsolt a versenyből.

A UCLA-n már hagyománya van az ilyen erős, és látványos tornagyakorlatoknak. Tavaly januárban Katelyn Ohashi hibátlan, azaz 10,0 pontos gyakorlatot mutattatott be egy utahi versenyen, ami aztán egyből világszenzáció lett. Egy hónappal később megismételte a hibátlan gyakorlatát, az áprilisi búcsúversenyén – mivel végzős hallgató volt – csak öt század hiányzott az újabb 10,0 ponthoz.

A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy a világversenyeken és az amerikai egyetemi bajnokságokon eltérően pontoznak. Amerikában az elemek értékét adják össze, így jöhet ki a maximális tíz pont, míg az olimpiákon, világ- és Európa-bajnokságokon két részből áll össze a végleges pont: a technikai és a kiviteli pontokból. A legjobb tornászok 17 pont körül tudnak, a zsűritagok a kivitelre maximum 10 pontot adhatnak, az anyagerősség a legjobbaknál pedig 7 pont körül van, ha a bírók hibát látnak, akkor ebből vonnak le. A 15-16 pontos gyakorlatok már jónak számítanak.