A budapesti verseny után pozitív lett három dél-koreai vívó koronavírustesztje

2020.03.19. 09:36

A dél-koreai vívóválogatott három tagjának pozitív lett a koronavírustesztje azután, hogy március elején egy magyarországi vívóversenyen vettek részt, írja a BBC. A Reuters a dél-koreai Yonhap hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy egy meg nem nevezett női párbajtőröző tesztje március 11-én, három nappal azután lett pozitív, hogy korábban Budapesten vívott. A versenyen összesen húsz dél-koreai vívó, tíz férfi és tíz nő vett részt, közülük 17 sportolónak lett negatív a tesztje. 

Március 6. és 8. között a budapesti Ludovika Arénában, zárt kapuk mögött rendezték a WestEnd párbajtőr Grand Prix-t, ami az olimpiai kvalifikációsorozat egyik állomása volt. A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) tájékoztatása szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az MVSZ az új koronavírus magyarországi megjelenésére való tekintettel hozta meg a döntést a zárt kapuról.

„Ennek értelmében a létesítménybe, a verseny helyszínére kizárólag a vívókat, illetve a küldöttséghez tartozó hivatalos személyeket, valamint a verseny rendezéséhez kapcsolódó dolgozókat engedik be” – állt a szövetség közleményében. Március 6-án, péntek reggel az MTI azt írta, hogy a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) tájékoztatása szerint újságírók bemehettek a zárt kapussá nyilvánított versenyre, amelyen a világ legjobb párbajtőrözői léptek pástra.

A Magyar Vívó Szövetség kommunikációs igazgatója, Szetey András az Indexnek elmondta, hogy ők is a sajtóhírekből értesültek a történtekről, ami után azonnal felvették a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal.

Az MVSZ úgy tudja, hogy a dél-koreai válogatott egyik 25 éves női tagja betegedett meg, így azt is tudják, hogy melyik magyar vívóval és játékvezetőkkel kerülhetett kontaktusba azon a két napon, amikor versenyzett. Mivel a dél-koreai csapatban csak egy 25 éves női versenyző volt, így egyértelmű, hogy Li Hjein kapta el a betegséget. A budapesti GP-n egy magyar versenyző ellen is vívott. Az MVSZ elnöke, Csampa Zsolt, aki egyben a Belügyminisztérium államtitkára, az esetről értesítette a magyar hatóságokat.

Szetey azt is elmondta, hogy a verseny előtt, február 27-én tájékoztatást kaptak a dél-koreai szövetségtől, hogy a küldöttségük valamennyi tagja egészséges, és a verseny alatt is kitöltötték a sportolókkal azt a kérdőívet, amivel a megbetegedett személyeket lehet kiszűrni. A dél-koreai női vívó ekkor még nem érezte magát betegnek, és tünetei sem voltak.

Az MVSZ tudomása szerint, a betegség ellenére, jelenleg jól van. A Ludovika Arénában a WestEnd Grand Prix után a vívószövetség más versenyt nem tartott.

frissítés: Az MVSZ csütörtök délután közleményt fog kiadni az üggyel kapcsolatban.

"A budapesti versenyt megelőzően minden induló egyénileg nyilatkozatot töltött ki arról, hogy az új koronavírusra vonatkozó vizsgálati eredménye negatív, illetve nem járt a járvánnyal érintett területen. Az esemény alatt nem érkezett jelzés a szövetség felé, hogy a résztvevők közül bárkinek egészségi problémája lenne" - olvasható a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) csütörtöki közleményében, amelyben az MVSZ hangsúlyozta:

a helyszín fertőtlenítése a verseny lebonyolítását követően teljes körűen megtörtént.

A szövetség arról is tájékoztatást adott, hogy azonnal értesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központot, valamint a szállodát, ahol a dél-koreai csapat lakott, továbbá kérte a Nemzetközi Vívó Szövetséget, hogy intézkedjen a tagországok tájékoztatásról.

A magyar versenyzők, edzők és technikai résztvevők - a szövetség korábbi javaslatára - 2020. március 12-től már otthoni karanténban tartózkodnak,

egészségi problémáról egyikük sem számolt be, mindenki panasz- és tünetmentes. Felkészülések, edzések, versenyek nincsenek".

– íja az MVSZ közleménye.

Az érintett verseny információit frissítettük.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!