A japán kormány az ellenkezőjét kérte, mégis tömegek követték az olimpiai lángot

2020.03.20. 15:38

Pénteken reggel megérkezett Japánba az olimpiai láng. A szervezőbizottság tagjai csütörtökön vették át Görögországban a lángot, melyet múlt csütörtökön, a hagyományoknak megfelelően, Olümpiában gyújtottak meg.

A lángot - amely egy "Tokió 2020 olimpiai lángváltó" feliratú repülőgépen landolt - szerény, visszafogott ünnepség keretében, kis létszámú csoport fogadta a japán légierő Tokiótól 250 kilométerre északra fekvő macusimai bázisán. A speciális mécsesben szállított lángot a gépben a távol-keleti szigetország két legendás sportolója, a női birkózás háromszoros olimpiai bajnoka, Josida Szaori és a szintén háromszoros aranyérmes cselgáncsozó, Nomura Tadahiro vette át, majd a repülő ajtajában átadták a szervezőbizottság elnökének, Mori Josirónak.

Bár már több neves sportoló is kérte a játékok elhalasztását a koronavírus világjárvány miatt, a szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyelőre tartja magát a július 24-i rajthoz, ami előtt a láng 121 napon át, 47 japán prefektúrán keresztül mintegy 20 ezer kilométert tesz meg a hagyományos lángváltó keretében.

A vírus hatására nem változtatták meg a lángfutás útvonalát, és nézők is jelen lehetnek az utcákon. A szakaszok elejére és végére tervezett ünnepségek viszont ellenben. Rögtön az első napon tömegjelenetek játszódtak le a lángváltó útján annak ellenére, hogy a japán kormány kérte, ne legyenek nagyobb csoportosulások a helyszíneken.

A fővárostól 335 kilométerre északra fekvő Isinomakiban gyűlt össze legalább 500 ember, hogy lássa a fáklyát, illetve a láng érkezése alkalmából rendezett ünnepséget, amelyet itt mégis megtartottak. (Ismert humoristák léptek fel.) A futókat és a kiszolgáló személyzet tagjait pedig folyamatosan figyelik és ellenőrzik a koronavírus-veszély miatt.

A tokiói nyári olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.  • Hírek
  • Hírek