NOB-elnök: Nem biztos, hogy jövőre nyáron lesz az olimpia

2020.03.25. 14:35

Minden érintettől áldozatokra és kompromisszumokra lesz szükség a tokiói olimpia újratervezéséhez Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint.

"Az a küldetésünk, hogy megszervezzük a játékokat, és így valóra váltsuk a sportolók álmát" - jelentette ki szerdán a német sportvezető, aki szerint "gyönyörű kirakós játék lesz megszervezni egy csodálatos olimpiát". Bach idejekorán jelezte, "ezernyi logisztikai és pénzügyi problémával" kell szembenézniük.

"A megállapodás szerint legkésőbb jövő nyárig kell megrendezni az olimpiát.

A lehetséges dátum nem csak a nyári hónapokra korlátozódik.

Minden lehetőség az asztalon van" - mondta Bach a szerdai telekonferencián az új időpontot illetően.

Tájékoztatott arról is, csütörtökön kezdik meg az egyeztetéseket a sportági világszövetségekkel, hogy hogyan kerüljék el az ütközéseket a versenynaptárban.

A NOB-elnök elismerte, az olimpia törlése is napirenden volt, ugyanúgy megfontolták, mint minden más lehetőséget, de a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy a lemondást a NOB semmilyen módon nem támogatja.

Bach arról is beszélt, nem tudja garantálni, hogy minden elemében ugyanolyan lesz a tokiói olimpia, mint amilyennek eredetileg tervezték. Példaként említette a sportolók lakhelyéül szolgáló olimpiai falut, amelynek lakásait az esemény után még idén értékesítették volna.

"Ez egyike a több ezernyi kérdésnek, amire meg kell találnunk a választ. Mindent megteszünk, ami csak lehetséges, mert az olimpiai falu az, ahol a játékok szíve dobog. Példa nélküli helyzetben vagyunk. Azt hiszem, a halasztás minden érintettől áldozatokat és kompromisszumokat követel".

Thomas Bach a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a NOB elnöke a 2020-as tokiói nyári olimpia koronavírus-járvány miatt történt elhalasztásáról nyilatkozik a testület lausanne-i székházban 2020. március 25-én.
Thomas Bach a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a NOB elnöke a 2020-as tokiói nyári olimpia koronavírus-járvány miatt történt elhalasztásáról nyilatkozik a testület lausanne-i székházban 2020. március 25-én.
Fotó: Denis Balibouse / MTI / EPA

A NOB kedden jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt a tokiói olimpiát a jövő évre halasztja, legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni azt. A döntés sporttörténelmi, ugyanis az olimpiai mozgalom 124 éves történetében még sosem halasztottak.

A XXXII. nyári olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között bonyolították volna le. Szakértők szerint a halasztás Japánnak 670 milliárd jenbe (1,9 billió forint) kerül.  • Tippek
  • Személyi kölcsön