Elkezdődött az alkudozás, hogy ki állja az olimpia elhalasztásának gigantikus költségeit

2020.03.29. 14:08 Módosítva: 2020.03.29. 14:09

Levélben fordult az olimpiai programban szereplő 33 sportág nemzetközi szövetségéhez a Tokió 2020 elnöke, Yoshiro Mori, amelyben azt írja, hogy az olimpia  elhalasztása hatalmas plusz költségekkel jár, ezért fontos kérdés annak eldöntése, hogy ki fogja megfizetni ezt, számolt be az Inside The Games. Azaz a rendezők szeretnék elérni, hogy ne csak őket terhelje az extra költség, hanem minden résztvevőt.

Kedden jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), hogy a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztja a tokiói olimpiát. A XXXII. nyári olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között bonyolították volna le.

Nem kevés pénzről van szó: egyes becslések szerint akár 36 milliárd dolláros (több mint 11 ezer milliárd forintos) kárt is okozhat a rendező Japánnak a halasztás. 

Ez az összeg többek közt az olimpiai helyszínek karbantartásától az előre eladott reklámok és közvetítési jogok okozta zavarokon át az olimpiai faluba már lakást vásárolt szereplők kártérítését is felöleli. A halasztás miatt elég sok probléma állt elő, ezek közt is nagy kérdés, hogy a 11 ezer fős olimpiai falu rendelkezésre áll-e majd, mert a benne lévő lakásokat eladták, az új tulajdonosok ősztől már beköltöznének.

A NOB elnöke, Thomas Bach nemrég arról beszélt, hogy nem tudja garantálni, hogy minden elemében ugyanolyan lesz a tokiói olimpia, mint amilyennek eredetileg tervezték. Példaként említette a sportolók lakhelyéül szolgáló olimpiai falut, amelynek lakásait az esemény után még idén értékesítették volna.

A költségek és a helyszínek biztosítása mellett az új időpont kijelölése még kritikus kérdés. A New York Times és az NHK japán állami műsorszolgáltató egyaránt úgy értesült, hogy 2021. július 23-án veszi kezdetét a tokiói olimpia, és augusztus 8-án ér majd véget. (MTI.)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Személyi kölcsön